Cecilia Gustafsson, verksamhetschef för Falck ambulans, förklarar att det inte är ovanligt att SOS alarm skickar larm till fel ambulans. Oftast händer inget allvarligare än att patienten får vänta något längre.
– Det händer då och då. Jag har full förståelse för att SOS alarm har svårt att förstå hur vi är organiserade, säger Cecilia Gustafsson.
När helikopterpersonalen får ett larm kan de välja att ta bilen, om det är i Visby med omnejd, eller helikoptern, om det är ett långväga larm. Morgonen den 15 juni skedde två felaktiga utlarmningar, som bland annat innebar att helikoptern blev kvar på marken, trots att den behövdes till ett larm på södra Gotland.
– I det här fallet blir helikopterpersonalen upptagen, SOS alarm borde ha dragit en annan ledig ambulans i stället. Helikoptern var därför inte tillgänglig och därför blev väntetiden för patienten något längre. Nu hade väntetiden ingen betydelse i det här fallet, men har man otur och många saker går fel kan det bli allvarligt, säger Cecilia Gustafsson.
Både Region Gotland och SOS alarm är medvetna om att det är problem med att rutinerna inte alltid följs.
– Jag kan säga att det märks att det är mycket ny personal under sommaren som inte har koll på rutinerna. Men man kan också fundera på om det är Region Gotlands rutiner som är dåliga. Det är något vi måste reda ut, säger hon.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.