Hon spenderade sina första sex år i Klintehamn, sedan flytt till Visby där det feministiska uppvaknandet föddes under högstadietiden.
– En tjejkompis fick sitt namn nedklottrat tillsammans med hora på skolans toaletter, utan anledning. Det gjorde att jag började läsa på och lära mig om könsroller och samhällets orättvisor mot tjejer, säger Elin Sundin.
Sedan dess har hon suttit som ordförande för riksorganisationen "Fatta" som var en av krafterna som drev frågan om en samtyckeslag som trädde i kraft 2018. Nu är hon fast skribent på den feministiska nyhetssajten "Gardet". Bakom sajten står bland andra Cissi Wallin, som blev en av de tongivande kvinnorna under det svenska metoo-uppropet när hon öppet anklagade den före detta Aftonbladetkollegan Fredrik Virtanen för våldtäkt. Anklagelserna ledde till en förundersökning som senare lades ner.
– Jag blev kontaktad och vi sågs ett gäng en söndagseftermiddag i mars hemma hos Cissi. Redan från början bestämde vi oss för att vara en feministisk plattform och en megafon där kvinnor utifrån ett modigt perspektiv får berätta sina berättelser, säger Elin Sundin.
Sajten har nara funnits lite mer än en vecka men blivit hårt kritiserad. I en intervju med Aftonbladet i samband med sajtens lansering berättade grundaren Cissi Wallin bland annat att traditionella medier skyddar förövare och att Gardet skulle vara modiga i publicistiska beslut. Dagens nyheters ledarskribent Lisa Magnusson kritiserade Cissi Wallin och jämförde tidningen med högerextrema sajter och kallade den för "ett Avplixat för feminister" som hänger ut män bara för att hänga ut.
– Redaktionen har varit tydlig med att vi inte ska vara en uthängningssajt för uthängningarnas skull. Gardet är istället en röst för kvinnor som inte hörs och ska driva oberoende opinionsjournalistik. Vi följer det pressetiska systemet som tydliggör när man kan gå ut med namn och när man inte kan inte göra det, säger Elin Sundin och fortsätter:
– Vi har en ambition om att problematisera pressetiken i medierna och rättsväsendets hantering av anmälningar av till exempel sexualbrott.
Hennes egen ambition är att belysa utifrån ett större perspektiv.
– I mina texter har jag inte som syfte att göra namnpubliceringar utan att belysa samhällsproblem och titta på ojämställdhet från olika perspektiv. Jag vill titta på strukturer i ekonomiska perspektiv, våldsperspektiv och det fysiska som att till exempel kvinnor tar större ansvar i hemarbetet
Hur ska ni nå dem som inte är feminister?
– Det är alltid en utmaning att försöka nå ut. Men det är viktigt att tänka på att belysa olika bakgrunders perspektiv, till exempel kvinnor med invandrarbakgrund. Jag är inte en del av det arbetet men jag hoppas att vi kan få en del gästskribenter och hjälpa modiga kvinnor att skriva sina egna berättelser.
Vad säger du till män som är kritiska?
– Män har mer makt, både ekonomiskt och socialt. Det är klart att när kvinnor pratar om jämställdhet blir många män fundersamma över sin egen situation. Men män gynnas också. Till exempel är självmordsstatistiken högre hos män, vilket är ett resultat av en könsroll som hämmar deras känslor och som i sin tur leder till våldsutbrott mot andra män, kvinnor och dem själva. Det är därför viktigt för män att lyssna på kvinnors berättelser för att sedan kunna börja prata med varandra.