Lantmätarkostnader tas upp med regeringen

Efter kostnadschocken för fiberföreningarna som GT skrev om i går tar Gotlands bredbandssamordnare upp frågan med Näringsdepartementet och Post och Telestyrelsen.

Hans Rosengren från Fårö fiber ekonomisk förening i samtal med Tommy Andersson när nätet byggdes färdigt förra året.

Hans Rosengren från Fårö fiber ekonomisk förening i samtal med Tommy Andersson när nätet byggdes färdigt förra året.

Foto: Johan Kurelid/arkiv

Fibernät (GT)2018-09-20 07:30

En kostnadsökning med flera hundra procent till 1,6 miljoner från Lantmäteriet. Det har Lärbro Fleringe fiberförening råkat ut för och bestrider nu Lantmäteriets fakturor, som handlar om förrättning av ledningsrätt. Nu riskerar Fårö fiber ekonomisk förening att råka ut för samma sak.

– Vi har räknat med en kostnad på cirka 1 500 kronor per fastighet. Det bygger på Lantmäteriets ingångsvärde på 1 200 kronor för några år sedan. Det är väldigt konstigt om Lantmäteriets centralisering av sitt arbete nu ska leda till en fyrahundraprocentig ökning! säger Hans Rosengren, ordförande i Fårö-föreningen.

Fiberutbyggnaden på Fårö blev färdig för drygt ett år sedan.

– I dag har vi 795 fastigheter anslutna och innan årsskiftet kommer det att vara 823, uppger Hans Rosengren.

Insatsen har varit 19 000 kronor.

– Det är klart att det skulle inbringa en hel del pengar om man lade på 2 000 kronor eller så till var och en, men jag förstår inte varför vi skulle behöva göra det.

– Om Lantmäteriet får filer med uppgifter om alla markupplåtelseavtal. Varför ska Lantmäteriet göra om jobbet? Det förstår inte jag.

Fårö-föreningen hade tänkt ansöka om ledningsrätt före årsskiftet.

– Nu avvaktar vi till dess vi vet hur det går för Lärbro-Fleringe. Att betala kanske två miljoner för vår del är inte hållbart, säger Hans Rosengren.

Anne Ståhl Mousa, Gotlands bredbandskoordinator, delar kritiken:

– Lantmäteriets förrättningskostnader måste stå i proportion till kostnaden för att bygga näten. Det här är helt orimligt.

– Jag kommer att ta upp frågan både med Post och Telestyrelsen och med Näringsdepartementet.

Hon tycker att det är mycket tråkigt att några gotländska föreningar nu hamnat i den här situationen.

– De kanske hade klarat sig om de varit ute tidigare. Vi hade en bra uppgörelse med Lantmäteriet här på Gotland. Den byggde på att fiberföreningarna uträttade en ganska stor del av det som Lantmäteriet normalt sett gör. Kostnaderna blev lägre, men Lantmäteriet sparade också in massa arbete, säger Anne Ståhl Mousa.

Efter det att Lantmäteriet centraliserat sitt arbete fungerar inte modellen längre.

– Men att de ska kontakta alla markägare igen, när fiberföreningarna redan skött det, är fullständigt onödigt. Här lämnar föreningarna in kartor, avtal, förteckningar. Vad mer vill man veta? frågar hon sig.

Det kan vara värt att påpeka att Lantmäteriets beslut om förrättningskostnader kan överklagas till Mark- och miljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om