Gotland har varit ledande på bredbandsutbyggnad i riket. Bland fiberföreningar, branschfolk och politiker talas det väl om ”Gotlandsmodellen”, som innefattar stort ideellt engagemang.
Nu kastas en mörk skugga över den bilden.
Orsaken är flerfaldigt ökade kostnader för Lantmäteriets arbete med ledningsrätt. Lärbro Fleringe fiber ekonomisk förening, LFF, hade fått indikationer på att kostnaderna för Lantmäteriets förrättning skulle hamna på cirka 400 000 kronor, en kostnad man också tagit höjd för och reserverat medel för.
– Nu vill de ha 1,6 miljoner kronor. Det första budet gavs visserligen utan garantier, men hur kan det vara möjligt med flerfaldigade kostnader? Jämför man med vad föreningar på Gotland tidigare fått betala är det också helt orimligt, säger Magnus Röcklinger, som är föreningens kassör.
Fibernätet Fleringe-Lärbro är byggt, med 12 mils ledningar och nodstationer i Lärbro respektive Fleringe.
– Vi har förberett en ansökan om ledningsrätt mycket väl, med kontakter med alla fastighetsägare, säger ordföranden i föreningen, Björn Wikström.
LFF:s styrelse menar att den väldigt stora skillnaden i kostnader beror på att Lantmäteriet flyttat handläggningen från Visby till Linköping. De har också fått uppgifter om att ambitionsnivån från myndigheten höjts.
– Men det informerade man inte om innan man skickade fakturor, säger Magnus Röcklinger.
Han uppger att föreningen hittills debiterats 976 696 kronor.
Björn Wikström säger:
– Vi har signerade markupplåtelseavtal från de som berörs, tidigare har det accepterats. Nu verkar det som om Lantmäteriet har kontaktat alla igen; enskilda och samfälligheter, vilket kan förklara en del av kostnaderna.
Föreningen bestrider fakturorna. Lantmäteriet har gett LFF till den 21 september på att ”ge besked i frågan om att återkalla ansökan om ledningsrätt eller att handläggningen ska fortsätta”.
– Ett ultimatum anser vi, kommenterar Magnus Röcklinger.
För fiberföreningar är det viktigt att få ledningsrätten inskriven. Utan den kan det bli problem vid överlåtelser av fastigheter när arbete på nätet ska utföras.
Lisa Hambraeus, enhetschef på Lantmäteriet, säger att varje förrättning är unik:
– Det är burkligt att vi inte lämnar något fast pris. I det här ärendet, som är stort, har det krävts mycket arkivutredningar.
Men borde inte föreningen har informerats om kostnaderna?
– Vår policy är att alltid ha en öppen dialog, jag vet inte närmare vad som hänt i det här fallet, svarar Lisa Hambraeus.
LFF:s problem ventilerades under måndagskvällen på ett av de regelbundna möten som ordnas för Gotlands fiberföreningar. Medlemmarna i LFF, som betalat 20 000 kronor i insats, har förvarnats om att extra utdebitering med kan bli nödvändigt om Lantmäteriet framhärdar.