Det kan ta tid att få ordning på ny experimentell teknik. Särskilt om resurserna är små och man därtill ska bygga i ett område som kräver en rad myndighetskontakter. Den uppmärksammade havspoolen vid Fide skulle ha varit klar för bruk 2018. Men nu är den första badsäsongen i gång, liksom syresättningen till Burgsviken, som här är mycket grund och igenslammad.
– Syftet med projektet är dubbelt, säger Jan Larsson, som tillsammans med Göte Niklasson kom med idén.
Göte engagerade sig sen i ett annat projekt om fosforfällor för att minska utsläpp. Jan började skissa på poolens utformning.
– Det skulle både bli en attraktion för bygden och en miljösatsning. Burgsviken har blivit väldigt syrefattig och det här är ett av flera försök för att visa på vägar att förbättra miljön, säger Jan Larsson.
I poolen är vattnet mättat, syrehalten anges till hundra procent. Tio meter ut har Jan Larsson nyligen mätt upp 58 procent, men 200 meter ut inte mer än 25, vilket inte räcker för fisken. Ett av problemen med övergödningen och den mycket låga syrehalten är just att fisken inte klarar sig, med de följder det får för den ekologiska balansen. Det blir särskilt påtagligt när det är varmt i vattnet, eftersom vatten tar upp syre mycket bättre när det är kallt.
– Det finns skäl till att fisket är bra i ishavet, kommenterar Jan Larsson.
Vid havspoolen syns konkret, om än i liten skala, vad syret betyder för fisken. Till poolen kommer vatten från tre rör lite längre ut i viken. Det rinner in till pumphuset, där det sedan pumpas ut i poolen. I utflödet har dyn spolats bort och en liten grusbädd skapats. Dit söker sig nu spiggen. Och ja, den söker sig också in i poolen.
– Man får rensa och hålla undan. Det är mycket jobb, men också en väldigt fin attraktion både för våra gäster och alla andra som vill hit och bada, säger Mattias Andersson på Fide Äventyrsby och camping.
Han och Kajsa Andersson driver anläggningen, inklusive poolen, på flerårigt entreprenadkontrakt med ägaren, ett av bolagen i Pigge Werkelins sfär. De har hjälp av sina två äldsta barn, i en syskonskara på fem. Sommartid bor familjen här i Fide, vintertid i Visby, efter att ha flyttat hit från Göteborg. Hon är barnmorska på lasarettet, han är bland annat engagerad i sockerchecksprojektet och har tidigare arbetat för bilindustrin på Västkusten.
I vintras såg det inte bra ut för poolen. Sjön steg en halvmeter över trädäcket och pumphuset dränktes.
– Det blev ungefär fyra och ett halvt ton sjögräs vi fick rensa bort från poolen, berättar Mattias Andersson.
Nu är det lågvatten. Det gör behovet av en badbassäng större, men framför allt ökar behovet av syretillförsel till vattnet.
Familjen Anderssons första sommar vid anläggningen har gått förhållandevis bra, trots avmattningen av besökande som smittspridningen av corona fört med sig.
– Det är klart att i mars kom allt av sig. Men efter beskedet om lättade reserestriktioner i Sverige hände något och nu har vi flera veckor som är fullbokade, berättar Mattias Anderson och tillägger:
– Under den tidiga sommaren har det varit påtagligt många gotlänningar här.
Ett 50-tal personer har nyttjat poolen dagligen den senaste tiden.
– Utspritt över dagen. Och det finns tillräckligt utrymme för att hålla distans, säger Mattias Andersson och avslutar:
– Vi gör vårt yttersta för att det ska vara bra kvalitet på badet.