Otillåten tältning i naturreservat polisanmäld

Länsstyrelsen har gjort en polisanmälan om otillåten tältning i naturreservatet Fide lövskog på södra Gotland.

Tältet var provisoriskt och bestod av en uppspänd presenning. Utanför fanns ett par stolar och kokkärl.

Tältet var provisoriskt och bestod av en uppspänd presenning. Utanför fanns ett par stolar och kokkärl.

Foto: Länsstyrelsen Gotlands län

Fide2024-07-05 12:15

Det var den 21 maj som länsstyrelsen fick ett mejl med ett tips om att någon tältade i naturreservatet Fide lövskog. Någon vecka senare besökte personal från myndigheten platsen.

– Det var en ganska simpel anordning, det var en presenning som var tältliknande och där man hade byggt upp en sängplats. Det stod tre resväskor inne i det tältet och utanför stod två stolar och det fanns några kokkärl också, säger Anna-Lena Fritz, chef för länsstyrelsens naturskyddsenhet och den som fattade beslutet om att polisanmäla.

undefined
Tältet var provisoriskt och bestod av en uppspänd presenning. Utanför fanns ett par stolar och kokkärl.

Personalen från länsstyrelsen satte upp en skylt med text på både engelska och svenska på tältöppningen men ingen hörde av sig och nästa besök av länsstyrelsen gjordes i mitten av juni. Då var både tältet och väskorna kvar men skylten var borttagen och låg en bit från tältet. Den 27 juni var länsstyrelsen återigen på plats i Fide. Tältet stod kvar men skylten och väskorna var borta.

Enligt de regler som finns är det bara tillåtet att tälta en natt i naturreservatet. Därför ser länsstyrelsen allvarligt på händelsen.

– Det här är ett brott mot föreskrifterna i reservatet och när vi misstänker ett brott så har vi skyldighet att polisanmäla, säger Anna-Lena Fritz.

Hon berättar att tältning enstaka nätter kanske inte gör så stor skada på naturen. I stället finns det andra skäl till regeln.

– Det blir ju som ett boende som har en avhållande effekt för andra som besöker ett naturreservat, om det skulle vara fri tältning.

undefined
Anna-Lena Fritz, chef för naturskyddsenheten på länsstyrelsen, säger att myndigheten är skyldig att polisanmäla när det finns misstanke om brott mot föreskrifter.

En liknande händelse inträffade förra sommaren i Hall-Hangvar naturreservat, berättar Anna-Lena Fritz.

– Då var det polisen som var där först. De trodde kanske att det hade hänt något och de satte först upp en handskriven lapp. Sedan satte vi upp liknande skyltar som i det här fallet, säger hon och fortsätter:

– Det var ett väldigt fint tält med förtält, ganska avancerad utrustning med fina kokkärl och så. Men polisen fick ingen kontakt och inte vi heller. Det stod där både länge och väl och till slut plockade vi ner det. Ingen har hört av sig och det finns i våra förvaltares förråd nu.

undefined
Vad som ska hända med de saker som hittades i skogen är ännu inte bestämt. ”Men det blir nog något som vi får ta bort så småningom”, säger Anna-Lena Fritz på länsstyrelsen.

Ingen har heller hört av sig om tältet i Fide och länsstyrelsen har ingen aning om vem det kan vara. Än så länge står det kvar på platsen och vad som ska hända med grejerna i framtiden är inte bestämt.

– Om polisen har tid och möjlighet att vilja besöka platsen så ska vi inte röra det innan. Men det blir nog något som vi får ta bort så småningom, säger Anna-Lena Fritz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!