Johan Asplund tar emot i sin stuga i Sproge. Han är deltidsboende på Gotland, men i år har han tillbringat nästan all tid på ön. I stugan redigerar han film. Sedan januari, när hans dokumentär om Lill Lindfors skulle ha visats, men helt plötsligt lyftes ur tablån, har han avvaktat med sin kritik mot SVT.
Han är egentligen en stark anhängare av public service och har haft den största respekt för Sveriges Television. Men det han anser sig ha drabbats av i samband med Lindfors-dokumentären har naggat förtroendet i kanten.
– Sveriges Television har låtit Lill Lindfors stoppa min film. Det har inte hon rätt att göra. De lever inte upp till sitt oberoende och de bryter mot vår uppgörelse, säger Johan Asplund till Gotlands Tidningar.
– Jag har för all del fått betalt, det är inte det saken handlar om. Men deras agerande är ändå förödande för mig. För en oberoende filmmakare som mig är det viktigt att kunna visa upp tidigare produktioner när man jagar pengar till nästa projekt. Och jag har bland annat planer på en långfilm, med ett färdigt manus och storyboard, en berättelse som utspelar sig på Gotland, fortsätter han.
Johan Asplund har tidigare gjort en dokumentär om filmstjärnan Ann-Margret, för övrigt generationskamrat med Lill Lindfors. Den filmen, ”Ann-Margret – från Valsjöbyn till Hollywood” kom 2014 och har visats i SVT vid fem tillfällen och sågs av över en miljon tittare. I filmen intervjuas, utöver Ann-Margret själv, bland andra skådespelarna Jon Voight, Bo Derek och Maud Adams.
– Det är en dokumentär i ”BBC-stil”; intervjuer med den som porträtteras själv, många vänner och anhöriga, kollegor och så rikligt med filmklipp, kommenterar Johan Asplund.
– Jag kan säga att jag egentligen lärde mig planera, skriva manus och klippa under arbetet med den filmen.
Ann-Marget-filmens exekutiva producent var bekant med Lill Lindfors och det var genom den kontakten som Johan Asplund fick tillfälle att göra sin nästa artist-dokumentär; ”Lill Lindfors – en enda Lill”.
– Nu ville jag arbeta lite annorlunda, jämfört med den förra filmen. Det är färre intervjuer i Lill Lindfors-dokumentären, den försöker mera skildra hur och vem hon är, än att dra en redan känd historia om artistkarriären.
I filmen, som GT sett valda delar av, intervjuas Lill Lindfors själv, hennes dotter och Mark Levengood. Filmarna har följt Lill Lindfors till Helsingfors, där hon föddes och till Åland. Intervjun med henne är gjord på ett fashionabelt hotell i Stockholm.
Enligt Johan Asplund fanns en råkopia klar den 25 november förra året och han jobbade hårt för att få allt färdigt till Luciahelgen, vilket han uppger att det också var. Vid den tidpunkten var det bestämt att filmen skulle visas på bästa sändningstid, kl 20.00 den 2 januari i år.
Men innan dess visade SVT:s producent filmen för Lill Lindfors och när Johan Asplund blev uppringd av producenten på telefon kom beskedet: ”det här gick inte bra”. Lill Lindfors skulle också ha framfört till en högre chef på SVT att hon inte ville att filmen skulle sändas.
– Men producenten sa till mig att det kanske bara var något litet som retat artisten och bekräftade att det förstås är min film, att jag bestämmer innehållet.
Nästa dag kom chockbeskedet i ett mejl från producenten till Johan Asplund.
I samråd med ansvarige utgivaren för SVTs programinköp hade hon beslutat att lyfta ut filmen från tablån. Motivet: ”SVT varken kan eller vill visa en dokumentär om en av Sveriges mest folkkära och omtyckta artister – Lill Lindfors – där huvudpersonen själv inte vill att programmet sänds i nuvarande skick.”
Mejlet fortsatte med att filmen skulle få en bra tid, när Asplunds produktionsbolag och Lill Lindfors kommit överens och ”gemensamt står bakom programmet”.
– Sen gick det några veckor. Då ringde Lill. Hon hade visat filmen för några vänner, vilket hon inte hade rätt till. Hon sa till mig att ”de säger att du inte verkar tycka om mig”.
Sedan dess har Johan Asplund väntat på en förklaring från SVT:s ansvarige utgivare, producenten och kanske också från Lill Lindfors. Nu har han tröttnat på att vänta.
– Vill de ha en reklamfilm, eller vad är det frågan om? frågar han sig.
Gotlands Tidningar har sökt Mikael Österby, ansvarig utgivare för inköpta fakta och kulturprogram på SVT, producenten Anneli Mercin på SVT, samt Lill Lindfors. Till tidningen Expressen har Mikael Österby sagt att "Lill tycker att det saknas vissa saker" och att det hade varit en annan sak om det rört sig om en granskande dokumentär, "men det här är ju en helt annan sorts film och då är det klart att vi lyssnar på den personen" ( det vill säga Lill Lindfors ).