Under måndagskvällen presenterades årets mest innovativa gotländska produkt som kommer att gå vidare till riksfinalen i Sörmland 2018. Det blev Team knäcke med förädlare Ise Ljungkvist, och råvaruproducenterna Urban Allmungs och Curt Niklasson som vann regionfinalen med "Hejde knäcke Gotlandsråg med vårspelt".
– Jättekul och jättebra, svarar trion på frågan hur det känns.
Sammanlagt hade juryn, som i år bestod av ordförande och landshövding Cecilia Schelin Seidegård, förädlare Jelle Van Echelpoel, matlagare Beata Afzelius, Chaîne des Rôtisseurs Lars-Magnus Lahne och affärsutvecklare Juliana Falke, vd för Almi företagspartner Gotland AB, sex olika produkter att ta ställning till. Och valet föll alltså på ett knäcke med motiveringen: Ett riktigt hantverk. Den ursprungliga spannmålen ger en fantastisk smakupplevelse kombinerat med en tunn och krispig textur. Knäcket har en smak av sommaräpple med fin syra. Ett fint samarbete mellan teamet av odlare och förädlare. Produkten ligger helt rätt i tiden både vad gäller hälsa och hållbarhet.
Jurymedlemmen Beata Afzelius berättar att det inte bara är smaken som bedöms utan också marknadspotential, regionalkoppling samt innovation.
– Det är så mycket fluff i dagens bröd. Men de här ursprungliga spannmålen både mättar och ger näring. Det ligger helt rätt i tiden, säger Beate Afzelius
– Det är ju Ise som står för hantverket, säger Urban Allmungs mitt i en tugga.
– Men utan era produkter hade det inte blivit något knäcke, kontrar Ise Ljungkvist.
På hedervärd andra plats i finalen kom Grausne gårds ramslökspesto och på tredje plats Lilla Bjers grön tomatmarmelad med kanel och ingefära.