Gotländska sotare får mästarbrev

Sotarna Jacob Gahne och Tony Lobb tar i dag emot sina mästarbrev som ett kvitto på deras yrkesskicklighet. De verkar inom ett yrke som inte är helt riskfritt, men som också innebär många möten med människor.

Sotare tony lobb och jacob gahne mästarbrev

Sotare tony lobb och jacob gahne mästarbrev

Foto:

Fint erkännande (GA)2017-11-01 19:30

I dag åker totalt tre gotländska sotare, eller skorstensfejare som är det officiella namnet, till Stockholm för att ta emot sina mästarbrev. Det är Tony Lobb, Jacob Gahne och Torsten Larsson på Brandförebyggarna Gotland AB som får utmärkelsen. Utdelningen av gesäll- och mästarbrev sker i Blå hallen i Stockholm stadshus, och i år får över 230 hantverkare inom 30 olika yrken ta emot breven.

– Man känner sig stolt. Jag och Jacob tog dessutom emot gesällbrevet tillsammans med, fast då var det i tingshuset i Endre, berättar Tony Lobb.

Vägen till mästarbrevet är lång. Tony Lobb har arbetat som skorstensfejare sedan år 1984, och Jacob Gahne sedan 2006. Ett av kraven för att få ett mästarbrev är att man arbetat i minst fem år, eller 10 000 timmar.

Att arbeta som sotare är inte helt riskfritt. Både Tony och Jacob har varit i situationer där olyckan varit framme, eller varit nära.

– Man har varit med om ett antal gånger att markstegen sticker iväg. Annars kan det vara obehagligt med folks hundar som gör utfall mot en. Jag var till exempel med om en bordercollie som började valla mig och visade tänderna när jag skulle åka ifrån huset, men jag lyckades ta mig därifrån till slut, säger Tony Lobb.

Värst är att arbeta under regniga dagar, eller när det är frost, berättar de. För några år sedan skedde en allvarlig olycka på Gotland, då Tony och Jacobs kollega ramlade från ett tak och skadades allvarligt.

– Det var en stenbelagd uteplats med snöslask på marken. Han var på väg till taket från markstegen till takstegen när han föll fyra meter ner och bröt ryggen. Han sitter i rullstol nu men är tillbaka på jobbet så smått, berättar Jacob Gahne.

I dag är större fokus på säkerheten när de är ute på jobb.

– Nu är vi stenhårda med taksäkerhet, att glidskyddet för markstegen är rätt monterade och att vi använder selar för fallskydd i den mån det går. Det är konstigt att det ska behöva hända en olycka innan det blir någon förändring, säger Tony Lobb.

En vanlig dag hinner de göra mellan elva och tolv jobb, mestadels brandskyddskontroller eller besiktningar men även sotningar.

– När vi gör kontroller letar vi efter förändringar på saker som kan påverka brandsäkerheten, till exempel skador, hur sotet ser ut, och om det är klok förbränning, berättar Jacob Gahne.

Både Tony och Jacob berättar att en stor anledning till varför de trivs med sitt yrke är att det är fritt att sköta sig själv under dagarna. Men det är också ett väldigt socialt jobb.

– Vi möter alla typer av människor så det gäller att kunna ta folk på ett bra sätt. Sedan får vi ett stort förtroende att få tillträde till andras hem, och det gäller att vårda, säger Jacob Gahne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om