I södra änden av Ronehamn löper räls ner i hamnen. Det är slipen för att ta upp och lägga i fartyg. Men många års ansamling av bottensediment har gjort den oanvändbar för större båtar. Och under årens lopp har mängder av skadliga ämnen samlats i slammet; bland annat bly och koppar från bottenfärg som blästrats från båtskrov.
I vinter har Region Gotland, med hjälp av entreprenörerna Dyk & anläggning, Grävsnabben och PentaCon, tagit tag i problemen.
– Det här är en av de sista aktiva hamnarna för yrkesfisket, så den är viktig. Snart kommer slipen att kunna ta emot fartyg igen, säger regionens hamnfogde för södra Gotland, Zineth Westermark.
Projektledaren, hamningenjör Joakim Olsson, säger om det andra lika viktiga syftet:
– Det är skönt att kunna ta hand om gamla miljöskulder. Slipen har varit i regionens regi – och innan dess i Hemse kommuns.
Intill området där slipen är belägen har en invallad konstgjord bassäng byggts upp. Till den sprutas svart slam som pumpas upp från botten. Från bassängen pumpas klart vatten tillbaka. Vallen i sig är ett intressant exempel på återanvändning.
– Den är byggd av material från när Klintehamns godshamn muddrades, berättar Joakim Olsson.
Den lösningen har fungerat väl, vallen har visat sig tillräckligt tät och stabil.
Dyk & anläggning har skaffat en speciell pump avsedd för just den här sugmuddringen. Jan Fridell kör grävaren som styr sjunkpumpen. Pumpen har en propeller som vispar upp bottenslammet. Han måste hela tiden, i backspegeln, hålla ett öga på hur blandningen som sprutar ut i den invallade bassängen ser ut. Börjar det bli för klart är det dags att flytta pumpen. Blir det för tjockt riskerar rören att sättas igen. Ibland måste han rensa pumpen från gamla nät och annat skräp.
För Niklas Forsman, ansvarig på Dyk & anläggning, var den stora frågan inför projektet:
– Hur snabbt skulle det vi suger upp sedimentera?
Konsekvensen om vatten och fast material tar för lång tid att separeras blir att bassängen fylls för snabbt och tidplanen för projektet äventyras.
– Men det har gått bättre än jag trodde. Deadline enligt tillsynsmyndigheten är sista mars, jag tror vi är klara i mitten av mars, säger han.
Slipen ska vara färdig att tas i bruk i maj, med nybyggda slipvagnar. Ett av fiskefartygen från hamnen står först på tur att använda den.