SATSNING: Här ska det säljas nyrökt fisk

Gotlands östra kust får en ny anläggning för fiskberedning. Det är yrkesfiskaren Björn Meijel som sliter med att få allt färdigt inför sommarsäsongen.

Nybygget påbörjades i mitten av februari.

Nybygget påbörjades i mitten av februari.

Foto: Sofie Regnander

fiskenäringen (gt)2018-05-31 10:30

Björn Meijel, Lau, har inte haft tid att gå ut med sin fiskebåt Silje på månader. Allt sedan det blev klart med stöd till hans projekt för fiskberedning har han arbetat med planering och byggnation.

I Närshamn, i direkt anslutning till den långa byggnad från femtiotalet som rymmer fiskebodar, växer den fram: en ny lokal för fiskberedning och butik. Här ska det rökas flundra och filéas strömming ganska så snart.

– Byggnadsinspektören ska komma den 8 juni, säger Björn Meijel.

Han ser helt lugn ut, men är i full färd med att få all utrustning på plats.

I lokalen arbetar också elektrikern Erik Gerndt, Visby, med installationer för kylrum och frys.

Projektet är beräknat till 1,7 miljoner kronor och i höstas beviljades statligt stöd från Havs- och fiskeriprogrammet. Bygglovet blev klart den 15 februari.

– Vi började arbeta med bygget dagen efter, berättar Björn Meijel.

Bottenplattan göts i mars – och sen har det rullat på. I Närshamn är yrkesfisket representerat av tre aktiva båtar. Alla fiskar ensamma, det bär sig inte att ha någon anställd. Björn för sin del har ibland sällskap ombord av 81-årige Harry.

Fiskberedningen är en stor satsning, i tid, pengar och arbete.

Du genomför det här i en tid när torsk och andra arter i Östersjön får rött ljus av världsnaturfonden, hur ser du på det?

– Jag tycker det är lite tokigt, man har olika syn på det där. Torsken är inte i bra skick, men det har knappast med oss som driver småskaligt fiske att göra. Piggvar får man i fångsten, där tycker jag det konstiga är att den får tas under lektiden när honorna är fulla med rom. Det är ingen logik i reglerna.

Strömming och skarpsill finns det dock gott om och en av Björn Meijels förhoppningar är att skarpsillen ska få samma status på tallriken här som den har på andra sidan Östersjön.

– Och så ska vi filéa strömming här. Det är det ingen som gör på Gotland just nu vad jag vet.

En maskin för ändamålet har köpts in från Finland.

– Att köpa allt nytt är inte att tänka på. Det skulle bli för dyrt. Kylrum och försäljningsdisk har jag också köpt begagnat.

Hur är känslan, är det roligt nu?

– Jodå, men det ska bli skönt när allt är färdigt och man kanske kan tagga ner efter slutbesiktningen. Det har väl hänt att jag legat sömnlös någon natt.

Erik Gerndt installerar elen i fiskeberedningslokalen.
Erik Gerndt installerar elen i fiskeberedningslokalen.
Fakta

Hamn med gamla anor

Närshamn ägs av en förening. Där finns kajplatser för yrkesfisket samt gästhamn för småbåtar.

Hamnen kan ha varit en av medeltidens största på Gotland, och tros ha varit omlastningsplats för handelsfartyg.

Den moderna hamnen kom till sedan fiskehamnsföreningen bildats 1954.

Källa:Bygdeband.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om