”Tillförlitligheten måste garanteras”

Om, eller när, Visby flygplats får fjärrstyrd flygledning vill Region Gotland försäkra sig om att det finns reservsystem, med tanke på Gotlands beroende av en fungerande flygtrafik.

Snart kan obemannade flygledartorn som fjärrstyrs från annan ort vara verklighet.

Snart kan obemannade flygledartorn som fjärrstyrs från annan ort vara verklighet.

Foto: Tommy Söderlund GT

Fjärrstyrd flygledning (GT)2017-02-04 16:00

Planerna på obemannat flygledartorn i Visby som styrs från Arlanda fortskrider. Som GT tidigare berättat är LFV (tidigare Luftfartsverket), i färd med att upprätta ett kontrakt med Swedavia, som driver Visby flygplats. Region Gotland har nu framfört sina åsikter i frågan. I ett brev till LFV, undertecknat regionstyrelsens ordförande Björn Jansson och regiondirektören Peter Lindvall, poängterar regionen hur viktig en fungerande flygtrafik är för Gotland:

– Det geografiska läget gör ön helt beroende av flyg- och färjetrafik. Utöver den kommersiella trafiken finns bland annat sjuktransporter, ambulansflyg, ambulanshelikopter, postflyg, privatflyg, kustbevakning och sjöräddning, skriver Björn Jansson och Peter Lindvall i brevet.

Regionen framhåller vikten av att det måste finnas ett reservsystem.

– Tillförlitligheten, inklusive redundansen, i ett nytt system måste kunna garanteras.

Som ett exempel på hur allvarligt det kan vara med störningar i trafiken tar man upp åskmolnen från Island 2010 som medförde större konsekvenser för sjukvården på Gotland än på andra platser.

Frågan om att införa fjärrstyrd flygledning har tidigare lett till kritik från såväl enskilda politiker, Försvarsmakten samt säkerhetspolitiska experter. Kritiken har handlat dels om säkerheten och dels om att arbetstillfällen från Visby kan försvinna. Både Björn Jansson (S) och Eva Nypelius (C) har tidigare sagt till GT att fjärrstyrningen borde förläggas till Gotland, i stället för till Arlanda. LFV har dock slagit fast att fjärrstyrningen kommer att skötas från Stockholm.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en av fördelarna med fjärrstyrning att moderna sensorer kan se mer än det mänskliga ögat. Men det finns också en klar nackdel:

– Om tekniken inte fungerar påverkas verksamheten starkt, om det inte finns någon backup som snabbt kan ta över, som Emilia Henriksen på MSB:s presstjänst tidigare sagt till GT.

Och det är precis det som regionen med Peter Lindvall och Björn Jansson i spetsen, oroar sig för:

– Flygtrafiken måste kunna säkerhetsställas då alternativ i de flesta fall saknas. Vid avbrott i flygtrafiken är det på Gotland inte möjligt, som i andra delar av Sverige, att landa någonstans i närheten för att resa vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om