Försvarsmakten skrädde inte orden när de i slutet av mars beslutade att inte ge sitt samtycke till fjärrstyrd flygledning vid Visby flygplats. I beslutet hänvisade man till Gotlands viktiga position för kontrollen av sjö- och luftvägarna till Baltikum och här förklarade man också att ett obemannat flygledartorn skulle innebära ”ytterst väsentligt negativ påverkan på Försvarsmaktens verksamhet” och att projektet inte tar hänsyn till Försvarsmaktens behov av att ”upprätthålla verksamhet som är av betydelse för rikets säkerhet”.
Försvarsmakten påpekar i sitt beslut att Luftfartsverket inte kan fatta beslut i frågan utan Försvarsmaktens samtycke, trots detta fortskrider Luftfartsverkets planer.
Nu söker verket till och med personal till centret för den fjärrstyrda flygledningen som ska samlas vid Arlanda. I platsannonsen förklarar Luftfartsverket att placeringsorten är Arlanda, men att den som anställs inledningsvis kan bli stationerad i Visby eller på någon av de andra flygplatser där fjärrstyrd flygledning planeras.
– Vi räknar med att vi inte kommer att få med oss all personal, säger Per Kjellander som är operativ chef vid Luftfartsverket.
Hur kan ni söka efter personal till Visby när Försvarsmakten säger nej?
– Försvaret har inte sagt nej, utan de sa inte ja, säger Per Kjellander och fortsätter:
– Försvarsmakten har ingen oinskränkt vetorätt i den här frågan. Om man bortser från F17G är Visby flygplats ingen militär anläggning, utan en civil flygplats.
Samrådet mellan Luftfartsverket och Försvarsmakten kommer att fortsätta.
– Eftersom vi inte fick acceptans från Försvaret modifierar vi planen. Vi håller på att ta fram en planering med en mötesserie under våren och sommaren. Vi vill veta vad det är de inte är tillfreds med. Det har inte framgått, säger Per Kjellander.
Per Kjellander räknar med att Luftfartsverket kommer att få igenom sina planer i Visby. Det innebär att flygledartornet på Visby flygplats blir obemannat från år 2020 och Per Kjellander hävdar att det varken kommer att påverka flygsäkerheten eller leda till sämre driftssäkerhet.
– Driftssäkerheten blir bättre än i dag. I en digital miljö kan vi få en bättre övervakning av hur tekniken fungerar, förklarar han.