"Viktigast är att få dem att inte ge upp"

Mani Ghadari är tränare för ett fotbollslag där flera spelare kan tvingas att lämna Sverige. I över ett år har de tillsammans träffats varje vecka i Visby AIK:s regi. "De visar en fantastisk kämparvilja", säger Mani Ghadari.

Uppvärmning på träningen.

Uppvärmning på träningen.

Foto: Dennis Pettersson

FLERA KAN UTVISAS2017-12-03 17:45

Tänk dig att du tränar med ett lag och du vet inte om dina lagkamrater kommer vara kvar när fotbollssäsongen börjar. Det är verkligheten för det lag och de spelare som gotlänningen Mani Ghadari, 28, ansvarar för och som han tränat sedan oktober 2016. Det är i nuläget 22 spelare i laget och de flesta kommer från Afghanistan, Iran eller Irak. Under söndagen hölls en av lagets träningar i hallen på P18-området. Flera av spelarna har fått besked om att de kan komma att utvisas.

– Det är otroligt svårt när de får ett sådant besked. Jag har haft människor i laget som sagt att de inte vill leva längre. Då har jag åkt hem till dem, satt mig ner med dem, käkat med dem och försökt ingjuta hopp. Jag försöker få dem att inte ge upp och att de överklagar, jag säger att det kan gå om man kämpar. Det viktigaste är att få människor att inte ge upp, säger Mani Ghadari.

Till vardags arbetar han på Payex och utanför det lägger han väldigt mycket tid på sitt fotbollslag. När han får frågan om det är 30 timmar i veckan som han lägger på laget säger han att det inte räcker.

– Men jag räknar inte mina timmar. Jag har sagt till varenda en av dem att jag gärna hjälper dem med sina papper och jag har översatt utvisningsbeslut för att de ska kunna förstå och kunna försvara sig för att få stanna. Jag säger till dem att börja plugga, leta jobb eller aktivera sig på olika sätt, säger Mani Ghadari.

Varför har du valt att engagera dig i laget?

– För det där hade kunnat vara jag själv. Min mamma kom hit 1988 och jag föddes i Sverige. Men om jag hade haft den där möjligheten som nyanländ, då hade jag älskat det. Jag vill att man ska komma in i ett bra sätt från start. Det är lätt att komma in fel när man redan är i ett utanförskap med kriminalitet och andra grejer. Jag vill ta in dem i värmen och gemenskapen direkt, säger Mani Ghadari.

Mani Ghadari berättar att det finns en regel i omklädningsrummet – alla ska prata svenska med varandra.

– Det här är en ingång i det svenska samhället, det som behövs för att lära sig språket och hur det fungerar här i Sverige. Det är en början på hur det ser ut. Jag pratar med dem på persiska när det verkligen inte går att ta det på svenska. Det är en trygghet för dem och blir kanske inte den kulturkrock som det blir med en svensk tränare. Jag kan språket och kan förklara för dem hur det fungerar här, säger Mani Ghadari.

Han säger att han är imponerad av sina spelare. Under förra säsongen spelade de ihop 16 poäng i division 6 och besegrade bland annat Levide B, Stenkyrka och Kappelshamn.

– Jag har fått höra otroliga berättelser, jättemånga har börjat jobba när de var sju år och gått vägen från Afghanistan eller Iran. De har nära döden-upplevelser, men har på något sätt klarat sig i livet. Det är många av de här killarna som aldrig spelat fotboll och under förra säsongen visade de på en otrolig utveckling. De kör från minut ett och visar på en fantastisk kämparvilja. Det är den där viljan som jag verkligen älskar, säger Mani Ghadari.

En av spelarna i laget är 18-årige Mustafa Noori som 2015 kom till Sverige från Afghanistan. Han valde att lämna Afghanistan året innan och säger att det var en lång tid på flykt.

– Alla vet att Afghanistan är ett land i krig och att det finns många talibaner. Det är krig där och folk dör varje dag, det finns alltid risk för någon bombattack. Det finns överallt och talibanerna utnyttjar barn för självmordsattacker, säger Mustafa Noori.

Hans pappa hjälpte amerikanerna i samband med deras insats i Afghanistan. För fyra år sedan togs han av talibanerna – därefter har Mustafa Noori aldrig sett till honom.

– Vi jobbade med amerikanerna och talibanerna tyckte att vi lämnade religionen. Talibanerna tog min pappa och jag vet inte vad som hände, det är jättejobbigt att tänka på. Det var på grund av att vi hjälpte amerikanerna som gjorde att jag lämnade Afghanistan, säger Mustafa Noori som berättar att han tror att hans pappa är död.

I veckan blev det klart att de personer som uppgav att de var under 18 år när de kom till Sverige 2015 men över 18 år när de fick avslag på sin ansökan ska få en ny chans att stanna i landet.

– Jag har fått det förslaget avslaget. Men jag pluggar, jobbar och spelar fotboll. De första veckorna när jag fick avslaget var det jättesvårt. Jag var hemma hela tiden, men det finns jättemycket folk som stöttar mig och bryr sig om mig. Den nya lagen är bra och jag hoppas att det finns chans att jag nu får stanna i Sverige, säger Mustafa Noori.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!