Klart för nya miljösatsningar på Gotland

Flispanna på Roma grus. Biogas för Foodmark. 68 laddstolpar för elbilar på Geab. De klimatstöden har nu beviljats. Men 2019 kan bidraget upphöra.

Vid Foodmark i Klintehamn kan det komma att bli en fabrik för biogas. Tanken är att man ska ta hand om resterna från produktionen och omvanlda det till biogas.

Vid Foodmark i Klintehamn kan det komma att bli en fabrik för biogas. Tanken är att man ska ta hand om resterna från produktionen och omvanlda det till biogas.

Foto: Petra Jonsson

FLERA NYSATSNINGAR2018-12-18 14:40

Gotland håller sig i framkant när det gäller möjligheten att få statliga bidrag till klimatomställning. Sett till antal beviljade stöd från Klimatklivet ligger länet i topp, tillsammans med Jönköping och Jämtland. Sett till beviljade belopp är Gotland inte etta, men väl sexa bland landets län.

– Att vi lyckats så bra beror till stor del på alla biogassatsningar som gjorts. Det är satsningar som gör stor klimatnytta och det är samtidigt relativt tunga investeringar i sammanhanget, säger Anna Sorby, klimathandläggare på länsstyrelsen Gotland.

– En annan viktig sak är det stora engagemang som gotlänningarna visar när det gäller energiomställning. Det märks på möten och på alla projekt och idéer som kommer fram, fortsätter hon.

I den senaste omgången har åtta gotländska aktörer fått bidrag från Naturvårdsverket genom Klimatklivet. Ett av de största projekten gäller Roma Grus AB som ska byta ut sitt nuvarande värmesystem med oljepanna och el till flispanna. Samtidigt anläggs kulvertar mellan företagets olika byggnader för den vattenburna värmen. Roma Grus satsar 1,35 miljoner kronor och får 65 procent i stöd. Klimatvinsten uppges bli minskade koldioxidutsläpp med 52 ton per år.

Gotlands energi AB ska minska sina koldioxidutsläpp med 95 ton per år med hjälp av 68 nya laddstolpar på företagets egna parkeringar. Bidragsnivån är i det fallet 50 procent, projektkostnaden 1,5 miljoner. Foodmark AB har inlett ett samarbete med Region Gotland när det gäller biogas. Företaget ska minska sina utsläpp med 1 500 ton koldioxid per år. Tidigare har regionen fått pengar från Klimatklivet för biogasprojektet.

Generellt sett har bidrag till dels biogas, dels laddstolpar för eldrivna fordon, varit vanligast på Gotland. Naturvårdsverket fattar besluten om bidrag, men den lokala länsstyrelsens roll är viktigsom granskare av ansökningarna och rådgivare när det behövs.

Sedan starten 2015 har 26 gotländska investeringar fått stöd med sammanlagt 43 miljoner kronor. Minskningen av koldioxidutsläpp beräknas till 17 200 ton per år.

Gotlands goda facit – och liknande klimatinvesteringar i andra delar av landet – hotas nu i och med den (M)- och (KD)-märkta budget som med stöd från (SD) antogs av riksdagen. Där finns inte anslag till fortsatta satsningar på Klimatklivet med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om