Juli månad
De senaste somrarna har det rapporterats flitigt om parkeringskaos och stora mängder skräp i naturen vid badplatsen Blå lagunen i Fleringe, som är en del av ett naturreservat. Juli 2021 var inget undantag.
När sommaren sammanfattades av länsstyrelsen noterade man att det under tolv dagar mellan högsommarveckorna 26 och 32 befann sig mer än 500 parkerade bilar kring det välbesökta kalkbrottet. Detta samtidigt som de befintliga parkeringarna i området bara sväljer drygt 130 fordon.
Anna-Lena Fritz, naturvårdsenhetens chef, var mån om att det inför nästa sommar måste komma till någon form av lösning på problemen, och är så ännu.
– Vi måste visa att det faktiskt görs något efter att det varit så rörigt där i många år, säger hon nu.
Och arbetet pågår. Länsstyrelsen tecknar inom kort ett avtal med den upphandlade konsultfirman Tyréns, som ska titta närmare på området och presentera ett antal förslag på hur parkeringsfrågan kan lösas vid Blå lagunen.
Grundproblemet är mängden bilar. Ordningsansvaret över parkeringen sköts av en idrottsförening.
Nöten är dock inte den lättaste att knäcka. I och med att området både är Natura 2000 och att det så småningom ska ingå i nationalparken Bästeträsk får besökarna "inte mötas av enorma parkeringsytor", har Anna-Lena Fritz tidigare sagt.
Om det istället handlar om att bygga till exempel mindre utspridda parkeringsplättar är upp till konsultfirman att svara på.
Karolina Johansson är regional projektledare för blivande nationalparken Bästeträsk, där Blå lagunen kommer vara en del.
– Vad konsulterna kommer fram till vet vi inte i dag. Men de kommer förmodligen presentera en rad olika förslag, som tillsammans leder till en bättre lösning.
Chansen finns till innovativa lösningar.
– Det kan handla om fler p-platser, men också andra system för parkering, kanske att bussar införs eller någon form av digital parkeringsinformation. Vi vet inte riktigt, det är därför vi plockar in en konsult eftersom de jobbar med trafikplanering till vardags. Förhoppningsvis får vi in en kompetens som kompletterar det vi kan, det vill säga skötsel av naturen, säger Karolina Johansson.
Förväntningarna hos länsstyrelsen är i alla fall att en kortsiktig lösning är på plats redan nu i sommar.
– Det bästa vore om vi kunde ta något kliv och hinna göra något till sommaren.