”Ingen oro” kring utsläpp i Blå Lagunen

Länsstyrelsen har kontaktat regionen om en misstänkt förorening vid den populära badplatsen Blå Lagunen. Allmänheten ska dock inte behöva oroa sig.

Det vattenfyllda före detta kalkbrottet Blå Lagunen är en populär badplats på norra Gotland.

Det vattenfyllda före detta kalkbrottet Blå Lagunen är en populär badplats på norra Gotland.

Foto: Dennis Pettersson

Fleringe2023-06-27 12:10

En entreprenör, som jobbar med parkeringen vid Blå Lagunen, gjorde observationerna i mitten av juni. Hen rapporterade ”ett mindre antal flytande svarta klumpar cirka fem centimeter långa varifrån vita strimmor utgick”.

Senare samma dag var en förvaltare från länsstyrelsen på plats, men ”kunde då inte se någon olja eller oljeskimmer”, enligt dokumentet till Region Gotland.

Trots denna formulering är det inte fastställt att det rörde sig om någon slags olja.

– Entreprenören såg något som inte såg normalt ut. På eftermiddagen var det upplöst, men vi fortsätter att hålla koll efter klumparna. Eftersom vi inte kunde ta prover vet vi inte vad det var, det kan ha varit bara lite diskmedel, men vi vet inte, säger Olle Karlsson, enhetschef på länsstyrelsen.

undefined
Det vattenfyllda före detta kalkbrottet Blå Lagunen är en populär badplats på norra Gotland.

Enligt rapporten ska man ”regelbundet visuellt kontrollera vattnet från land”, för att se om fler liknande objekt eller ämnen skulle dyka upp.

– Om de gör det har vi förberett för snabb provtagning.

Länsstyrelsen skriver även att det kan bli aktuellt att anlita dykare, eller använda undervattensdrönare. Man funderar även på att ha ”länsar i beredskap om nya tecken på föroreningar skulle upptäckas”.

Det har dock inte införts några restriktioner för badandet – allmänheten ska inte behöva oroa sig.

– Varken vi eller regionen bedömer att det här är något farligt. Men när det gäller en plats som utnyttjas så pass mycket så vill vi vara noggranna, förklarar Olle Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!