De flesta av lantbrukarna runt det planerade brottet samlades i går med traktorer tillsammans med ett hundratal andra demonstranter till en manifestation.
- Det här är inte bara en miljöskandal utan i lika hög grad en rättsskandal. Många säger att vi är ute fem i tolv, men klockor går att vrida tillbaka. Jag vill ha ett stormöte i Almedalen, säger Charlotta Botorp och får applåder.
Vattenfrågan är den främsta källan till oro för de samlade lantbrukarna.
- Vattnet som kommer härifrån rinner i min brunn, säger Rutger Bandholtz.
Han menar att den rättsprocess som passerat varit minst sagt märklig.
- Det är för jäkligt att två domstolar kan döma helt olika efter samma lag. Jag hoppas de två provhålen nu blir som ett monument över en horribel miljölagstiftning, som almarna i Stockholm, säger Rutger Bandholtz.
Stannar kvar
Från Gisslause i Lärbro har Kersin Diedrich tagit sig till Ojnare. Hon var med 1973 i Stockholm när almarna räddades.
- Vi var hur många som helst som satt i hängmattor och på gräsmattan. Evert Taube kom dit och sjöng, minns Kerstin Diedrich och pekar på likheterna med Ojnareskogen.
Polis på plats kan konstatera att allt går lugnt till. Några planer på att avhysa de som sedan ett par veckor bor på platsen har man inte.
- Vi har baracker med värme, och boende i Fårösund. Begär inte Högsta domstolen prövningstillstånd är den svenska rättsprocessen över. Då väntar vi in Europadomstolen, säger Daniel Heilborn.
Lantbrukarna menar att deras sysselsättning också måste tas på allvar, och att det inte bara handlar om att skapa arbete inom industrin.
- Vi är också en näring. Allihop berörs om vattnet försvinner, säger Carl-Johan Bergbohm.
Han menar att många i dag känner sig lurade, eftersom de aldrig kunde tro att brottet skulle bli av. Enligt Daniel Heilborn såldes marken för 75 000 kronor medan kalkfyndigheten beräknas vara värd 25 miljarder.