Ringrostig polis övar på ön

- Att vara mc-polis handlar inte om att åka motorcykel. Den är ett smidigt arbetsverktyg och dessutom kontaktskapande, säger Joakim Ljungberg.
Han är en av två mc-poliser på Gotland som i veckan tränar med 29 kollegor från fastlandet. Bland dem världskände Ruben Börjesson, 66.

Avrostning. Varje vår måste alla yrkesverksamma mc-poliser träna upp kunskaper och körteknik.

Avrostning. Varje vår måste alla yrkesverksamma mc-poliser träna upp kunskaper och körteknik.

Foto: Rolf Jönsson

Fleringe2012-04-12 04:00

År 2006 togs mc-verksamheten bort vid polisen på Gotland, för att sedan införas igen i fjol. Joakim Ljungberg och Tobias Engström är två gotländska trafikpoliser som nu har genomfört utbildningen.

- Det är en otrolig skillnad att jobba som mc-polis. När vi kommer på mc, då kommer ungdomar fram till oss. Så är det inte när vi kommer i bil, förklarar Joakim.

Utbildningen till mc-polis är krävande. Många som söker och antas till provkurser får inte fortsätta och av dem som kommer igenom krävs full kontroll på den personligt anpassade motorcykeln.

Mc-poliser arbetar bland annat med trafikövervakning, som eskort och i insatsgrupper.


Avrostning
Efter varje vinter måste alla gå en fyra dagars uppfräschning av kunskaper och körteknik. I veckan genomför yrkesverksamma mc-poliser från Södermanland, Östergötland, Västmanland och Gotland den årliga avrostningen, inför sommarens mc-säsong.

I går var de på Gotland ring på norr och i dag torsdag körs 20 mil på södra Gotland.

- Mc-poliser arbetar i bil under vintern. När mc-säsongen börjar behöver alla träna upp sina kunskaper, förklarar poliskommissarie Anders Särland och chef vid gräns- och trafikenheten på Gotland.


Veteran på mc
Ruben Börjesson har utsetts till världens snabbaste polis och kallats Sveriges mesta trafikpolis. I går var han äldst av mc-poliserna på motorbanan vid Storugns.

- Omdöme, riskmedvetenhet och utbildning är det viktigaste för att vara en trafiksäker förare, säger han.

Ruben Börjesson blev polis 1967 och har sedan arbetat på trafiksektionen hos polisen i Nyköping.

På 1970- talet hörde han till den svenska eliten i rally och vann flera SM-medaljer. Sex år i rad vann han det internationella polisrallyt i Belgien och utsågs till världens snabbaste polis.

Vid sidan av polisjobbet har han varit testförare på Teknikens värld och varit domare i tv-programmet "Sveriges värsta bilförare".

- Rubens kunskaper är internationellt efterfrågade. Han är världskänd, säger Sigge Stenbom, en sedan 1987 pensionerad polis - igår på åskådarplats vid Gotland ring.

Sigge är född i Bläse, flyttade till fastlandet, utbildade sig till polis, tog över fädernegården 1988 och flyttade permanent tillbaka till Fleringe 1990.

Ruben Börjesson genomförde polisens mc-utbildning 1971, Sigge Stenström året innan.

- Vid 30 år var man då för tiden för gammal för att bli antagen till polisens mc-utbildning och vid 40 år var man för gammal för att jobba som mc-polis. Nu är det annorlunda och det är bra, säger Sigge Stenbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!