Satsade stort – men nu lämnar de Gotland: ”För liten”

Forskningsstationen i Ar blir av med sin största hyresgäst när projektet Recod flyttar till Nyköping. "Det är både bra och dåligt" säger projektledaren Gunilla Rosenqvist.

Forskningen vid Ar startade 1981 i Stockholms universitets regi. Sedan 2013 ingår stationen i Uppsala universitets verksamhet.

Forskningen vid Ar startade 1981 i Stockholms universitets regi. Sedan 2013 ingår stationen i Uppsala universitets verksamhet.

Foto: Sofie Regnander/arkiv

Fleringe2023-09-26 12:37

Uppsala universitet driver forskningsstationen i Fleringe, där Gunilla Rosenqvist leder verksamheten vid Blått Centrum Gotland. 2020 flyttade projektet Recod in i lokalerna. I stationens bassänger har sedan torsklarver fötts upp, för att sättas ut i Östersjön när de är ett par dagar gamla.

Bakom Recod står stiftelsen Baltic Waters, som satsar drygt 50 miljoner kronor i projektet som drivs i samarbete med Uppsala universitet.

– Det har varit bra med Baltic Waters för vi har bland annat fått möjlighet att renovera lokalerna, säger Gunilla Rosenqvist.

undefined
Torsken får allt svårare att fortplanta sig i Östersjön. I projektet Recod får torsklarverna hjälp att klara det första kritiska stadiet.

Nu meddelar dock Baltic Waters att projektet Recod kommer att flytta från Gotland.

– De vill satsa ännu större, och då är forskningsstationen för liten, säger Gunilla Rosenqvist som tycker det är både bra och dåligt att projektet flyttar.

– Det är tråkigt att mista en bra hyresgäst, men det är samtidigt bra att vi får utrymme för annan forskning. Dessutom håller vi på att knyta ett närmare samarbete med den blivande nationalparken. Den kommer att omfatta en del vattenområden, tillägger hon.

Med kopplingen till nationalparken kan forskningsstationen få mer publik verksamhet. Att folk är nyfikna på vad som pågår i Ar visade sig under Östersjödagen i slutet av augusti, då ett hundratal personer hälsade på.

Gunilla Rosenqvist hoppas även att kvarnen intill forskningsstationen, som Uppsala akademiförvaltning äger, kan komma att rustas upp och bli en del av den publika verksamheten.

Recod är dock inte det enda projektet i Ar. Bland annat har Sportfiskarna utnyttjat lokalerna för projektet "Rädda en gädda", och Naturhistoriska riksmuseet har drivit forskning om sälens hälsotillstånd.

undefined
Torsklarverna är inte stora när de sätts ut.

Baltic Waters satsar 150 miljoner kronor på att bygga ett eget forskningslaboratorium. Det kommer att placeras i Studsvik Tech Park utanför Nyköping. Med byggstart nästa år ska anläggningen stå klar i början av 2025. Då flyttar projektet Recod in.

– Vi har i år och nästa år på oss att hitta nya projekt till Ar, och tänker ganska öppet. Det finns bland annat en ansökan om forskning där man undersöker hur båttrafiken med rensning av tankar påverkar Östersjön, berättar Gunilla Rosenqvist som hoppas att det inte dröjer alltför länge innan de första projekten kan presenteras.

Gunilla Rosenqvist tillägger att Lina Mtwana Nordlund vid Uppsala universitet har fått i uppdrag att koordinera en stor satsning som ska utveckla ett arbetssätt för ska göra havsobservationer och mätningar i olika länder jämförbara. Projektet, som löper över fyra år, har en budget om 67,5 miljoner kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!