Skärpta regler ska stoppa trafikkaos

De återkommande trafikproblemen vid Blå lagunen kan lösas med skärpta trafikregler. Länsstyrelsen föreslår både parkeringsförbud och sänkt hastighet.

Trafik- och parkeringssituationen vid Blå lagunen har varit problematisk under flera års tid.

Trafik- och parkeringssituationen vid Blå lagunen har varit problematisk under flera års tid.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Fleringe2019-10-15 11:27

Det vattenfyllda gamla kalkbrottet Blå lagunen är en populär badplats sommartid, vilket har medfört återkommande trafikproblem på väg 690 där infarten till badplatsen ligger. De anvisade parkeringsplatserna vid brottet har snabbt blivit fulla och polisen får varje sommar in ett stort antal samtal om felparkerade bilar längs vägen. Det har gjort att både framkomligheten och trafiksäkerheten försämrats.

Länsstyrelsen har utrett åtgärder för att få bukt med problemen och föreslår nu två ändrade trafikföreskrifter. Det ena förslaget är att parkerings- och stoppförbud ska införas på väg 690 under sommaren för att bli kvitt parkeringskaoset längs vägen. Förslaget gäller en sträcka på sammanlagt 700 meter på båda vägen i anslutning till infarten till badplatsen. Det andra förslaget är att hastigheten på vägen ska sänkas, eftersom fler gång- och cykeltrafikanter rör sig på vägen under sommaren. Det handlar om en drygt två kilometer lång sträcka där hastigheten ska sänkas till 50 km/tim från dagens 70 km/tim. Båda regeländringarna är tänkta att gälla under perioden 15 juni till 15 augusti.

Remissinstanserna Polisen och Trafikverket har båda yttrat sig i utredningen och godkänt förslaget, medan regionen inte gjort något yttrande. Allmänheten har nu möjlighet att lämna synpunkter till och med den 21 oktober, därefter kommer landshövdingen att fatta beslut i frågan. De nya reglerna är tänkta att träda i kraft redan nästa sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!