Jordbruksverket har tagit fram statistik för hur många kor det fanns i Sverige förra året. Siffrorna visar att Gotland är den kommun i Sverige som har flest kor, 20 440 stycken mjölk- och köttkor. Förklaringen är gynnsamma förhållanden för betesdjur i kombination med tradition, enligt Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland.
– I hela södra Sverige har vi ett mjölkbälte, så mjölkproduktion är något som många livnärt sig på här. Idisslande djur har en jätteviktig betydelse för Gotland, säger Anna Törnfelt.
Statistiken visar också att Gotland har flest företag som sysslar med kor, 368 stycken. De senaste åren har en del stora mjölkproducenter gått i konkurs, men det har inte påverkat antalet djur i någon större utsträckning enligt Anna Törnfelt. Fler bönder håller idag på med kalvuppfödning.
– Det har blivit färre mjölkkor men fler dikor. Gårdar som slutat med mjölkproduktion har gått över till det.
EU-stöd har också inverkan på att antalet kor bibehållits. Lantbrukare har ofta avtal gällande betesmarker som de ålagt sig att hålla öppna, och att behålla betesdjur även om man slutar med mjölkproduktion kan därför vara ett sätt att uppfylla kraven och därmed slippa betala tillbaka EU-pengarna.
Utöver betydelsen för jordbruksnäringen menar Anna Törnfelt att idisslarna har betydelse för turistnäringen, med de öppna landskap som betandet medför.
– Utan dem skulle markerna växa igen.