Rutinerna ändrade efter flygtillbudet

Redan förra året ändrade BRA sina flygrutiner. Detta efter det allvarliga tillbudet där ett av Gotlandsflygs flygplan drabbades av kraftiga skakningar inför en landning på Visby flygplats.

Nya rutiner för hur piloterna framför flygplanen har införts efter tillbudet i Visby för två år sedan.

Nya rutiner för hur piloterna framför flygplanen har införts efter tillbudet i Visby för två år sedan.

Foto: Dennis Pettersson

Flyg2016-10-21 17:07

I vecka kom Statens haverikommissions rapport. I sin rapport konstaterar myndigheten att man inte kunnat fastställa orsaken till det allvarliga tillbudet 30 november 2014. I sina säkerhetsrekommendationer skriver man att det krävs ytterligare omfattande ingenjörsinsatser för att finna orsaken till tillbudet. Man önskar att flyplans- och propellertillverkaren skall genomföra dessa undersökningar under tillsyn av certifierade myndigheter. Haverikommissionen konstaterar också att alla tidigare kända tillbud med samma typ av plan har skett under likartade förhållanden.

– Vi är ju inte riktigt av samma åsikt som tillverkarna om vad som orsakat tillbudet, säger utredningsordförande och ställföreträdande generaldirektör Jonas Bäckstrand på haverikommissionen.

– Vi anser kanske att de vidtagit åtgärder mot symtomen men inte tillräckligt för att förhindra liknande tillbud.

Bör man undvika att flyga med den här typen av plan innan man funnit den egentliga orsaken?

– Nej det tycker jag inte. Att flyga är ett av det säkraste sättet att färdas. BRA som har den här typen av plan har också infört nya rutiner som vi har rekommenderat.

LÄS MER: Vill införa begränsningar efter gotlänskt flygdrama

Flygbolaget BRA uppger att man idag har nio flygplan av den typ som var inblandad i tillbudet. Två av dem är stationerade i Visby. Emma Sandsjö, kommunikationschef på BRA är glad att händelsen är utredd.

– Det är bra att rapporten nu har kommit. Vi lär oss mer och blir ännu säkrare. Säkerhet är vår högsta prioritet.

Tycker du att man ska vara orolig för att resa med de här planen?

– Nej. Det här är ett av de vanligaste typerna av flygplan i den här storleksklassen. Och redan i maj förra året, innan haverikommissionen kom med sina rekommendationer, införde vi de nya rutinerna för hur vi framför flygplanet.

De nya rutinerna handlar dels om att man inte flyger lika fort längre. Vinkeln vid landningen har begränsats så att planet sjunker långsammare vid landning och hastigheten har begränsats när planet försätts i tomgång.

– Den här flygplanstypen har ju också två motorer och kan flygas med en motor, berättar Emma Sandsjö, och det var ju precis vad piloten gjorde vid tillbudet för två år sedan när han skulle landa i Visby.

Statens haverikommission vill ha ett besked från tillverkarna senast den 20 januari 2017 om vilka åtgärder som har vidtagits med anledning av säkerhetsrekommendationerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om