Fjärrstyrt flygtorn rycker närmare

Luftfartsverkets och Swedavias arbete med fjärrstyrd flygledning går in i nästa fas. Detta trots farhågorna kring tekniken.

GT 29 april 2016

GT 29 april 2016

Foto: Simon Bendelin

FLYGET (GT)2017-01-11 05:00

Det var i våras som GT avslöjade planerna på obemannade flygledartorn i Visby. Dessa skulle fjärrstyras från annan ort, en teknik som redan testats i norra Sverige. Luftfartsverket, LFV, utredde möjligheterna tillsammans med Swedavia, som driver Visby flygplats.

Kritik och oro har sedan framförts från anställda inom LFV, från Försvarsmakten och säkerhetspolitiska experter samt från gotländska politiker och tjänstemän.

Trots detta går planerna nu in i nästa fas. LFV:s generaldirektör Olle Sundin har av sin styrelse fått uppdraget att upprätta ett kontrakt med Swedavia.

– Vi är överens med Swedavia om att fem av deras flygplatser ska drivas centralt när det gäller flygledningen, bekräftar Olle Sundin för GT.

En av flygplatserna är alltså den gotländska. Här har flera lokalpolitiker uttryckt sin skepsis.

– Jag är tveksam till om fjärrstyrning är rätt för Visby flygplats, som är relativt stor med både civilt och militärt flyg. Genom ö-läget är vi också beroende av att sådant som sjuktransporter fungerar. Vad händer om tekniken strular och det blir långa avbrott? Då är vi på Gotland extra utsatta, säger Eva Nypelius (C), regionråd i opposition.

Olle Sundin är medveten om Gotlands speciella läge.

– Vår lösning för fjärrstyrd flygtrafiktjänst är godkänd av Transportstyrelsen, både när det gäller det rent operativa konceptet och redundansen, det vill säga hur vi gör när förstahandsalternativet inte fungerar, säger han.

Eva Nypelius, liksom regionrådskollegan Björn Jansson (S), har även uttryckt att eventuell fjärrstyrning lika gärna borde kunna skötas från Gotland. Detta som en utlokalisering av arbetstillfällen till ön.

Så blir det inte.

– Fjärrstyrningen kommer att skötas från Stockholm, säger Olle Sundin.

Andra synpunkter har gällt hur försvaret av Gotland skulle påverkas. Försvarsmakten anser sig inte ha fått tillräckligt med information från LFV.

– Vi har inte fått svar på våra frågor än och vi bör vara överens innan de går vidare med planerna, säger kommunikatören Marie Tisäter.

Den inställningen förvånar LFV-chefen:

– Det pågår ett samrådsförfarande mellan oss och Försvarsmakten, eftersom vi även är deras flygledningsfunktion.

Men borde ni inte ha det samrådet innan ni går vidare?

– Det är inget ovanligt att man jobbar med flera olika processer parallellt i sådana här fall.

Har försvaret veto i frågan?

– Nej, det fungerar inte riktigt så i samrådsprocesser, svarar Olle Sundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!