Unga lär sig flyga i Bunge

På Bungeflygfält på norra Gotland är just nu organisationen Frivilliga Flygkåren (FFK) igång med sitt årliga flygläger. 22 ungdomar från hela Sverige har fått chansen att delta i äventyret som sker både på land och i luften.

Foto: Carl Hempel

Flygplan2018-07-05 11:00

Det är lite blåsigt och molnigt på Bunge flygfält under lägrets andra dag, men det stoppar inte deltagarna och ledarna från att ta sig en flygtur runt Fårö. I fyra små plan lämnar de en efter en den gamla militärbasen.

– Det här är första flygningen vi gör. Vi skulle egentligen åkt i går men då var det lite för blåsigt och vi ville inte att ungdomarnas första flygning skulle bli obehaglig, säger Christer Dahlgren samtidigt som planen svävar förbi.

I 41 år har han varit engagerad i Frivilliga Flygkåren, en organisation bestående av frivilliga piloter som utför flyguppdrag över hela Sverige. Bland uppdragsgivare finns Försvarsmakten och Räddningstjänsten men också ideella organisationer som till exempel Missning People. Piloterna och spanarna inom organisationen jobbar helt ideellt.

– Man kan säga att vi är som Sjöräddningssällskapet fast i luften, förklarar han.

2004 kom han på idén om hur man kan få ungdomar att engagera sig i FFK:s arbete. Ett år senare hölls det första flyglägret i just Bunge. I dag anordnas flera läger runt Sverige och över 300 deltagare har fått chansen att medverka. Under fem dagar ska eleverna bland annat lära sig att navigera och fotografera från luften. Det hela avslutas med ett prov där deras nya kunskaper sätts på prov.

– Det är otroligt hur dessa ungdomar kan mogna så mycket på bara en vecka, säger Christer Dahlgren.

Bortsett från en medlemsavgift på 100 kronor i FFK:s delorganisation Young pilots är lägret helt gratis. Deltagarna ska vara lika många tjejer som killar i åldrarna 14 till 18 år och komma från olika bakgrunder. Christer Dahlgren vill motarbeta fördomen om att flygning är en dyr aktivitet. Han menar att det är till för nästan vem som helst så länge intresse och ambition finns.

– Att flyga är inte så dyrt som folk tror. Tanken med lägret är att det ska vara möjligt för alla, säger Christer Dahlgren.

En halvtimme senare är flygplanen tillbaka. Ut hoppar tio glada ungdomar alla iklädda beige overall och gul reflexväst. Tillsammans med ledare gör de en kort summering av flygturen innan det är dags för teorilektion. Samtidigt gör sig andra halvan av gruppen redo för flygning.

– Det var jättekul men jag blev lite åksjuk, berättar Lilo AhlmRämet, en av årets deltagare.

Bland lägrets tio flygledare är flera före detta deltagare. Trots deras unga ålder har många redan tagit flera certifikat. Bland dem finns 21-åriga Märta Selander som deltog i lägret första gången 2013. Sedan dess har hon varit engagerad i Young Pilots och årets läger är hennes andra som ledare.

– Jag tror det är väldigt bra att ha oss gamla deltagare med. Vi fungerar lite som en bro mellan kidsen och de äldre, säger hon.

När nästa grupp flygare landat är det dags att äta. Alla samlas vid vandrarhemmet ett stenkast bort från flygfältet.

Där får de en välbehövlig rast men dagen är långt från slut. Redan efter lunch är det åter dags att sätta sig i flygsätet, spänna fast bältet och ta sig upp i luften.

– Jag älskar att flyga och saker jag tycker om vill jag gärna dela med andra. Jag själv kommer nog inte kunna fortsätta med detta i så många år till men hela idén men att engagera ungdomar är för att vi ska få en återväxt, säger Christer Dahlgren.

0498- 20 24 00

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om