"Engagemanget är inte på topp alla gånger"

En bra advokat är avgörande för den som ansöker om uppehållstillstånd i Sverige. Men många har otur. Det märker de som försöker hjälpa flyktingar i deras asylprocesser.

Foto: Henrik Radhe

Flyktingadvokaterna (GA)2017-05-18 13:45

GA berättade i tisdags om advokat John Åbom som slarvade bort Ali Rezaeis möjlighet att överklaga Migrationsdomstolens avslag på Alis begäran om uppehållstillstånd. Ali Rezaei märkte redan för ett år sedan att kommunikationen med advokaten John Åbom i Stockholm inte fungerade. Han var svår att nå och gav intryck av att vara ointresserad.

Ali Rezaei är inte ensam om att ha dåliga erfarenheter av sitt offentliga biträde.

Bill Eriksson har varit god man åt flera ensamkommande barn och stöttar flera flyktingfamiljer på Gotland. Han har erfarenhet av åtta eller nio offentliga biträden och han ser att deras omsorg om klienterna varierar:

– Engagemanget är inte på topp alla gånger. Vissa jurister verkar ha väldigt många ärenden på gång och är svåra att komma i kontakt med, säger Bill Eriksson och fortsätter:

– Deras juridiska handlag kan jag inte bedöma, men de har inte den kontakt med sina klienter som de bör ha som rättsliga ombud.

Svårigheten att komma i kontakt med det offentliga biträdet skapar stor oro, särskilt för den som har fått avslag.

De blir naturligtvis mycket oroliga och är rädda för att man ska missa att överklaga. Jag har därför i flera fall förberett överklaganden som ligger färdiga om advokaterna inte gör vad de ska, berättar Bill Eriksson.

Även Kerstin Blomberg och Jonas Niklasson försöker stötta flyktingar som kämpar med asylprocesser. De ser ingen logik i besluten om vilka som får uppehållstillstånd och vilka som måste lämna Sverige.

– Det är ytterst svårt att se en linje i de beslut som fattas. För mig börjar det klarna att det handlar om att "varannan ska ut", säger Jonas Niklasson

Kerstin Blomberg betonar det offentliga biträdets roll i asylprocessen:

– Det hänger helt och hållet på vilken handläggare man får och vilken advokat man har. Det är inte rättssäkert. Det var ju nyligen ett fall med ett par tvillingar som hade precis samma bakgrund, men som fick olika bedömning, säger Kerstin Blomberg.

Den som har haft oturen att få ett offentligt biträde med bristande kunskap eller engagemang kan inte räkna med att få byta.

Bengt Lidmark, som tidigare var god man för Ali Rezaei, begärde att advokat John Åbom skulle bytas ut mot ett offentligt biträde som bor på Gotland. Men Migrationsverket sa nej, med motiveringen att ett byte skulle fördröja handläggningen och därför inte var förenligt med "barnets bästa".

Ali har blivit myndig och Bengt Lidmark är inte längre hans gode man, försöker Bengt ändå att täcka upp där advokaten brister. Men han känner sina begränsningar.

– Det här är ju inte min bransch. Jag är en lekman när det gäller juridik.

Bengt Lidmark tycker att det är viktigt att pojkar i Ali Rezaeis situation får det juridiska stöd de har rätt till. Beslutet om uppehållstillstånd är livsavgörande för dem.

– När de här killarna kom talades det om att vi skulle "öppna våra hjärtan" och de fick föreställningen att de skulle få stanna. Att vi nu skickar iväg dem är djupt omoraliskt. Det här kommer att gå till historien som vår tids baltutlämning, säger Bengt Lidmark.

Advokat John Åbom har många klienter med migrationsärenden. Sedan 2015 har han fått hela 42 förordnanden från Migrationsverket.

För att företräda Ali Rezaei har han fått ersättning på mer än 30 000 kronor.

GA har vid upprepade tillfällen sökt advokat John Åbom, men han inte gjort sig åtkomlig för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!