”Vi har inte fått det vi betalar för”

När Halmstad kommun placerade barn på Gotland förespeglades de att boendet var ett HVB-hem. Men när de undersökte boendet i Follingbo visade det sig vara en helt annan typ av boende.

Ovisshet.  I juni kanske de ungdomar, som är placerade av Halmstads kommun, är tvugna att återvända till en hemkommun som de aldrig har bott i.

Ovisshet. I juni kanske de ungdomar, som är placerade av Halmstads kommun, är tvugna att återvända till en hemkommun som de aldrig har bott i.

Foto: Jessica Gow/TT

Flyktingboenden (GA)2016-05-20 10:15

I onsdags skrev GA om de kommuner som har placerat ungdomar på ett boende för ensamkommande barn i Follingbo. Några av kommunerna kände till att det var ett elevhem utan tillstånd när de ingick avtal, men Halmstad kommun hade fått missvisande uppgifter.

– På Gotland har vi trott att vi har köpt en HVB-placering och givetvis ett boende som har tillstånd, säger Yvonne Hallgren, avdelningschef för ensamkommande barn och ungdomar på socialförvaltningen i Halmstad.

HVB, Hem för vård eller boende, ska anpassas för ensamkommande flyktingbarn i olika åldrar. I november förra året placerade Halmstad tre nyanlända ungdomar på boendet i Follingbo. Socialförvaltningens bedömning var att ungdomarna behövde ett HVB-hem, i enlighet med deras muntliga överenskommelse med Hoppetgruppen AB. Vid ett tillsynsbesök på Gotland inser en socialsekreterare att det snarare liknar ett så kallat stödboende. En verksamhet som boendet har sökt tillstånd för i efterhand.

– Hade det kommit fram i dialogen när avtalet gjordes hade barnen inte blivit placerade där. Det är en stor skillnad för oss. Stödboende ska i huvudsak användas av dem som är nära ett uppehållstillstånd, nära 18 år, väldigt självgående och i normalt behov av stöd. Då hade man inte satt ungdomar i de här åldrarna, säger Yvonne Hallgren.

Migrationsverkets ersättningsnivåer till kommunerna, för att ta emot ensamkommande flyktingbarn, skiljer sig beroende på vilken typ av boende som används. För stödboende är maxersättningen 1 000 kronor per för en person. För en HVB-placering blir maxbeloppet närmare 1 900 kronor med omkostnader. För boendet i Follingbo betalar Halmstad kommun 2 800 kronor per dygn för varje ungdom.

– Vi har inte fått det vi betalar för. Det är en viktig faktor att barnen trivs, men det är även viktigt med rättssäkerhet, säger Yvonne Hallgren.

För socialsekreterarna är det svårt att sköta tillsynen från Halmstad och enligt dem har månadsrapporterna kommit in väldigt oregelbundet.

– De har inte följt avtalet. Vi har inte fått anteckningarna och har inte kunna följa barnen, säger Yvonne Hallgren.

När avtal skrevs var det en hektisk period. Faktorer som kostnader och rättssäkerhet fick lägre prioritet, men nu när boendet har fått besked att stänga om en månad, kan mer genomtänkta beslut tas.

– När man hinner i fatt som kommun måste man göra rätt. Ska vi göra en dyrare placering på Gotland eller utgå från rättsäkerheten och ta hem dem till Halmstad, frågar sig Yvonne Hallgren.

Socialförvaltningen i Halmstad har ännu inte tagit något beslut om var ungdomarna ska flytta efter att skolterminen är slut, kommunen har dock skapat plats inom sin egen HVB-verksamhet om de väljer att flytta dem från ön.

Det anlitade bolaget för placeringen, Hoppetgruppen AB, ägs av Jan Emanuel Johansson som även är delägare i Gotland integration och elevhem AB, som i sin tur driver boendet i Follingbo. GA har pratat med Halmstads kontaktperson på Hoppetgruppen, som nu har lämnat sin anställning där men säger att hen endast har följt anvisningar från sin chef. Hoppetgruppens vd Lisette Svensson är oanträffbar på mejl och telefon.

Det här har hänt

Migrationsverket anvisar asylsökande till kommunerna, som ansvarar för att ordna platser och tillsyn. I oktober-november placerade Halmstad, Tjörn, Mjölby, Karlskoga och Umeå ensamkommande flyktingbarn på Gotland. Under våren besökte en socialsekreterare från Halmstad boendet i Follingbo och uppfattade att det var ett stödboende, men fick inga indikationer på att det skulle behövas en omedelbar omplacering.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, beslutar att boendet i Follingbo ska stänga 15 juni för att de inte har tillstånd. Av de fem kommunerna har tre uppgett till IVO, att de inte kände till att det saknades tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om