De anlände under torsdagen och har redan sett många flyktingar kliva i land på ön.
– Det är en lite absurd känsla att vara här. Det är ju sådant man annars bara ser på tv, men här är det en halvmeter bort, säger Magnus Olsson över telefon från Lesbos.
Han och hans fru bor på ett hotell vid havet nära staden Molivos på norra sidan av ön.
– Vi har sett massor av flyktingar som kommit med små båtar. Hela stranden är full av flytvästar och trasiga gummibåtar. Det är stora klungor med flyktingar som söker sig in till stan när de kommer i land.
Hamnstaden Molivos på Lesbos ligger väldigt nära Turkiets kust, varifrån många flyktingar kommer för att ta sig över till Grekland.
– Härifrån över till turkiska fastlandet är det ungefär som mellan Gotland och Fårö, så många tar den vägen, säger Magnus Olsson.
Nyhetsbyrån TT uppger att över 200 000 flyktingar kommit till Grekland hittills i år, varav cirka 100 000 anlänt via Lesbos. Bara sedan i måndags har över 22 500 flyktingar registrerats som anlända på Lesbos. Enligt TT råder det kaosartad stämning på Lesbos delvis därför att ingen myndighet tagit på sig ansvaret att samordna flyktingarna. Det är mest privatpersoner och frivilliga som hjälper till att ta hand om och erbjuda förnödenheter på plats.
Gotlänningarna Elisabet och Petra Guteskär-Nidsjö befinner sig också på Lesbos. Helagotland.se berättade i förra veckan om paret Elisabet och Petra från Gotland som bestämt sig för att resa till Lesbos för att hjälpa flyktingarna. Från början hade de bokat resan som en ren semestertripp, men när flyktingläget kring Medelhavet snabbt ändrades under sommaren bestämde de sig för att i stället hjälpa flyktingar som kommer till Lesbos.
Elisabet och Petra anlände under torsdagen och samarbetar med en kvinna de känner som bor på Lesbos.
– Vi kom hit i går och det vi hunnit göra nu är att köpa sovsäckar och madrasser som vi varit och delat ut på platser där flyktingarna samlas, säger Elisabet på telefon.
I deras hjälpinsamling som startade på Facebook för en vecka sedan har de hittills samlat in cirka 70 000 kronor. Där kan den som vill swisha över pengar som kommer till direkt nytta på Lesbos, i form av förnödenheter som Petra och Elisabet delar ut.
– Vi har träffat flyktingar på flera samlingsplatser på ön, men det vi fokuserat på är att köpa saker och se till att de kommer fram. Flyktingarna som kommer hit är trasiga och brutna människor, så vi har försökt låta de vara i fred och vila upp sig, säger Elisabet.