Som GA tidigare har skrivit om är många av de ensamkommande flyktingbarn som finns på Gotland placerade här av en annan kommun. Var de finns och hur många de är har Region Gotland svårt att få reda på. Informationen når inte regionen per automatik. Det blir ett problem för räddningstjänsten som ska göra brandinspektioner på boendena och behöver veta var hemmen ligger om de måste rycka ut till en brand.
– Det bör finnas någon samordning så att vi vet om det rör sig om tillsynspliktig verksamhet, säger Dick Svennefelt, chef för räddningstjänsten på Gotland.
Hittills har de fått förlita sig på rykten och tips från allmänheten för att ta reda på var hemmen de inte känner till finns.
Region Gotland själva har skrivit på för att ta emot 200 ensamkommande flyktingbarn, varav 140 idag bor på regionens egna Haimaboenden. Resten finns placerade på privata boenden, tillsammans med barn från andra kommuner. Region Gotland har avtal om 30 platser, utöver sina egna. Under 2016 har de avtal med Migrationsverket om att ha 211 ensamkommande flyktingbarn inom sin verksamhet – de kan alltså ta emot ytterligare elva barn.
Cecilia Krook är regionens integrationsstrateg. Hon försöker sammanställa en lista över alla hem för ensamkommande flyktingbarn, som finns på Gotland.
– Vi har ju insett att vi inte har något ansvar eller insyn i hur de här hemmen kommer till, men räddningstjänsten ska ha koll på att det är schysta villkor, säger hon.
Det är inte bara räddningstjänsten som har användning av en sådan lista, även annan verksamhet inom Region Gotland påverkas.
– De ska ju även gå i skolan och få hälsoundersökningar, säger Cecilia Krook.
Varje ensamkommande barn på Gotland ska ha en överförmyndare, så regionen har kunnat få en uppfattning om några av boendena genom överförmyndarnämnden.
– Vi började nysta i det här för ganska länge sedan, men det är inte helt lätt, säger hon.
Skulle det dyka upp ett nytt hem för vård och boende, HVB-hem, på Gotland skulle den informationen inte automatiskt nå någon på regionen. Tillsynsmyndigheten, Ivo, som ger tillstånden till hemmen är restriktiv med att lämna ut information.
Samtidigt som Cecilia Krook säger att det har varit svårt att få den här informationen så tror hon att det kommer bli lättare med tiden. När de första asylsökande kom var det så många som kom samtidigt och det var svårt att få en överblick.
– Man lär ju känna varandra allteftersom. Nu har det lugnat ner sig lite så vi hinner ikapp, säger hon.