Oron i Fårösund är nu stor för att samhället med cirka 800 fast boende ska ta emot upp mot 600 asylsökande. Orten behöver vårdcentral, bibliotek, mer resurser till skolan och en polisstation för att klara uppgiften, menar ortsborna.
I dag bor cirka 200 asylsökande i Fårösundsområdet.
I en intervju med Radio Gotland uppger företaget Care Im att man har avtal med Migrationsverket, och att de första av 200-250 asylsökande väntas flytta in i mars.
Lisa Blochmann, i nätverket "Tillsammans på norr", som engagerat sig mycket för att hjälpa de asylsökande in i lokalsamhället. När en grupp Fårösundsbor protesterade mot beskedet att orten kunde få ta emot 250 asylsökande istället för tidigare beslut om 60 var Lisa Blochmann en av dem som inte ställde sig bakom protesterna.
Men beskedet att det nu kan komma ytterligare 400 personer oroar även henne. Nätverket har nu skrivit ett brev till samtliga regionråd i Region Gotland samt Migrationsverket där de uttrycker sin oro.
– Vi är 35 mer aktiva volontärer och cirka 50 till som hjälper till med vissa saker. Det vi känner oro för är vad vi hittills fått för resurser från Migrationsverket och regionen. Vi känner en oro för att det alltid måste hända saker innan resurserna finns på plats.
Redan i dag är det omöjligt att erbjuda alla möjligheten att delta i de aktiviteter som nätverket anordnar.
– Om vi till exempel ska baka så är det 15 stycken som kan följa med. Vilka ska få följa med och hur ska vi förklara det för de andra? Det är väldigt mycket redan nu för att man ska få alla människor att bli sedda, säger Lisa Blochmann.
– Är det så att vi i Fårösund ska ta emot 600, då behövs oerhörda resurser.
Det behövs bättre belysning i hela samhället, både ur trafiksynpunkt och ur trygghetssynpunkt, menar hon. Fårösund behöver också en vårdcentral, ökad bemanning på fritidsgården och vid offentliga lokaler och ett bibliotek med fler böcker och datorer.
– Överallt pratar man om att biblioteket är ett oerhört viktigt nav i asylprocessen där asylsökande kan ta till sig information.
Skolan i Fårösund har i dag 75 asylsökande barn, fler kan skolan inte ta emot med befintliga resurser, enligt Lisa Blochmann.
– Med så mycket människor, med så traumatiska upplevelser som varenda person har med sig i bagaget så behövs det antagligen även en stationär polisstation. Vi måste vara realister, här klumpar vi ihop en massa människor på samma ställe, människor som har haft det jättesvårt.
Det Lisa Blochmann önskar allra mest är att mottagandet blir mer utspritt över Gotland och att liknande nätverk startas på fler ställen.
– Jag skulle önska att man såg till att varje samhälle kunde göra ett bra arbete. Det är ändå så att folk har ett liv, familj och arbeten. Det ska finnas en möjlighet att inte gå och lägga sig med ångest för att man inte räcker till.
Hon känner en oro för att luften ska gå ur de frivilliga i nätverket.
– Vi har gjort ett fantastiskt arbete! Nu känner jag att det här klarar vi inte på frivillig basis! Inte om det ska vara värdigt och inte om det ska gå bra. Jag vill verkligen att det ska gå bra.
Mikael Landberg på Migrationsverket kan inte kommentera uppgifterna om nya boendeplatser i Fårösund, men bekräftar att det pågår diskussioner om Fårösund mellan Region Gotland och Migrationsverket.
– Rent generellt så tittar vi på hur lokalsamhället är uppbyggt runtomkring, med exempelvis kommunikationer. Det är något vi tar hänsyn till när vi etablerar oss, men annars så etablerar vi oss där det finns en leverantör och allt ser okej ut kontraktsmässigt.
*Fotnot: På grund av att en stor mängd inlägg i debattforumet strider mot våra regler har vi valt att stänga debatten. /Redaktionen