Efter flykten från Syrien kom den fem personer stora familjen till Tyskland, men målet var hela tiden Sverige eftersom de redan hade släktingar här.
I Tyskland registrerades familjen, som fick lämna fingeravtryck. Sedan tog de sig vidare till Sverige och har sedan november bott på ett asylboende på Gotland.
Migrationsverket har beslutat att familjen ska skickas tillbaka till Tyskland eftersom Dublinförordningen anger att asylprocessen ska ske i det europiska land där man först registrerades.
Problemet i det här fallet är att bara delar av familjen ska skickas dit, medan Mohamad Abo Adem och Islam Alarfi, samt deras fem månader gamla dotter Maria, ska stanna i Sverige.
– Vi reste hit tillsammans. Vi är en familj och vi måste få stanna här som en familj, säger Sahar Alramadan.
Hon är den äldsta i familjen och mamma till Mohamad Abo Adem och Rabab Abouuazem. Med i familjen finns också Sahars brorson Kalil Ibrahim Alramadan. Samt Islam Alarfi, fru till Mohamad, och deras lilla dotter Maria Abo Adem. De sex familjemedlemmarna vill inte splittras.
– Vi vill bara att vi ska få vara tillsammans, antingen här i Sverige eller att vi får åka till Tyskland tillsammans, säger Mohamad Abo Adem.
Men han, hans fru och dottern Maria, född i Sverige, tas inte emot av Tyskland.
Migrationsverket meddelar att deras ärende inte anmälts till Tyskland inom den tidsfrist som finns. Hur det kunde bli så har Migrationsverket inte kunnat svara på, när GA ställer frågan. Enligt familjen var dock Migrationsverkets personal på asylboendet samtidigt som Mohamad Abo Adem och Islam Alarfi var på Visby lasarett och genomgick förlossningen av dottern Maria. Just de två skulle därmed ha missat att få Tysklandsinformationen och därför hann tidsfristen gå ut, utan att Mohamad Abo Adem eller Islam Alarfi var medvetna om detta.
Hela familjen har tagit det mycket hårt. Beslutet överklagades till högsta instans, Migrationsöverdomstolen, men där beviljades inget prövningstillstånd. Eftersom det handlar om fem personer, som alla har fyllt 18 år, så räknas de inte som en kärnfamilj. Dit hör bara maka/make, partner och minderåriga barn.
Det kan göras undantag i Dublinförordningen om vuxna familjemedlemmar och släktingar har ett beroendeförhållande, men enligt Migrationsdomstolens dom i det här ärendet finns det inte något sådant.
Sedan de negativa beskeden har Mohamad Abo Adem blivit mer och mer deprimerad.
– Jag är väldigt nära min mor. Hon uppfostrade mig. Jag känner att jag måste ta hand om henne, säger han.
Sahar Alramadan har problem med värk i knä och leder. Både hon och sonen menar att hon är beroende av den hjälp som hon får av familjen.
– Dessutom så kan jag inte lämna kvinnorna i familjen själva. Det skulle vara en skam, säger Mohamad Abo Adem, som anser att hans kusin Kalil Ibrahim Alramadan, 19 år, är för ung för att ta på sig familjeansvaret.
I går gav Migrationsverket ett skriftligt svar till GA om utlämnandet av Sahar, Rabab och Kalil. Där står det att ”deras respektive överföringsärenden för närvarande stoppats. Det betyder att Migrationsverket i nuläget kikar närmare på dessa ärenden igen. Till dess är det inte möjligt att kommentera ytterligare utgången av detta”.
Familjen är orolig och Mohamad Abo Adem vill skicka en hälsning direkt till statsminister Stefan Löfven.
– Om du var i samma situation i Syrien och regeringen bestämde att ta in dig i landet, men sedan skicka den andra delen av din familj till Saudiarabien. Hur skulle du hantera det?