Migrationsministern bjuden till Storsudret

Flyktingvolontärerna i EBO Storsudret bjuder in migrationsministern Heléne Fritzon (S). Detta för att visa vad lokalt engagemang betyder för integrationen. Och samtidigt diskutera den svåra situationen för asylsökande.

Efter mötet som leddes av Thomas Hammerberg beslutade EBO Storsudret att bjuda in migrationsministern. I förgrunden Amer, asylsökande från Kuwait.

Efter mötet som leddes av Thomas Hammerberg beslutade EBO Storsudret att bjuda in migrationsministern. I förgrunden Amer, asylsökande från Kuwait.

Foto: Lasse Linusson

Flyktingmottagning (GT)2017-08-02 07:44

På måndagkvällen hölls ett offentligt möte i Strandkyrkan, Burgsvik. Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, ledde mötet.

Syftet var att ge framför allt sommargotlänningar en uppdatering av vad som hänt med de 98 asylsökande som kom till den tidigare flyktingförläggningen på Björklunda senhösten 2015.

Efter förslag från en av mötesdeltagarna, förläggaren Dan Israel, beslutade föreningen EBO Storsudret att bjuda in Heléne Fritzon (S).

Det ideella arbetet på Storsudret har varit mycket framgångsrikt och är dessutom väl dokumenterat, i både utställningar och en bok. Så aktiva i EBO menar att det definitivt finns viktiga erfarenheter att förmedla till nationell nivå.

– Vi har bara inte hunnit med, svarar Jonas Niklasson på en fråga om samarbete med liknande organisationer i andra delar av landet.

Men nu är det alltså dags. Heléne Fritzon (S) fick ansvaret som migrationsminister i och med regeringsombildningen nyligen och bjuds nu till Gotland.

Redan från starten engagerade sig många ideellt, välkomstfester ordnades, språkgrupper och fritidsaktiviteter drogs i gång.

När beskedet kom förra sommaren att förläggningen skulle läggas ner gällde det att skapa möjligheter för flyktingarna att stanna kvar, framför allt skulle bostäder fram. Det lyckades EBO Storsudret med. 170 frivilliga har skänkt 300 kronor vardera i månaden till hyror.

– Alla som ville stanna här har kunnat göra det, sammanfattar Eva Hållstrand.

– Vi hade dragit i gång och byggt upp så mycket, det hade känts förfärligt att bara släppa alla trådar, säger Jonas Niklasson.

Idag har alla i arbetsför ålder jobb, åtminstone under sommartid. Men många uppehållstillstånd är på 13 månader och avslagsbeslut har drabbat en del familjer, problem EBO Storsudret också vill diskutera med ministern.

Khodadad Akbaris delade med sig av sin berättelse. Han är 18 år, afghan, men uppvuxen i Iran. På en fråga om upplevelsen av ”kulturkrockar” svarar han:

– Det var först svårt att förstå homosexuella människor. Nu gör jag det. Att ni lämnar era gamla till äldreboenden kändes konstigt. Men nu arbetar jag själv i hemtjänsten – och det är bra. En sak till – svenskar fikar jättemycket!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om