Igår skrev GA om ett boende i Follingbo som tvingas stänga. Det innebär att 20 ungdomar blir hemlösa den 15 juni och innan dess behöver deras hemkommuner Halmstad, Tjörn, Mjölby, Karlskoga och Umeå hitta andra alternativ.
Monica Wahlström, enhetschef för socialtjänstens specialistnivå i Umeå, kände till redan från start att den här situationen skulle uppstå.
– Vi sökte med ljus och lykta i hela Sverige efter HVB-hem. När vi hade hittat ett ställe som kunde ta emot, som hade referenser och andra kommuner som anvisade dit, valde vi det trots att de inte hade tillstånd, säger hon.
Monica Wahlström beskriver arbetssituationen i november förra året som krisartad, då Migrationsverket anvisade ensamkommande flyktingbarn till kommunen varje dag.
– Det var en riktig huggsexa om platser. Det var jag som drev på att vi måste ha platser. Sedan skulle vi kanske ha hanterat det tidigare med att flytta, säger Monica Wahlström.
Hon kan i dagsläget inte svara på om de fyra ungdomar, som Umeå kommun ansvarar för, kan stanna på ön eller inte.
– Vår ambition är att vi ska se till att varje ungdom ska ha en placering som är bra för den, var det kommer vara beror så klart på vilka möjligheter som finns, säger hon.
Redan innan beslutet om stängning hade Umeå kommun diskuterat att flytta ungdomarna från boendet, men ville vänta tills de hade läst färdigt vårterminen.
– Ungdomarna har trivts bra och vi har inte haft någon anledning att agera direkt, men det är inte okej att vi använder boenden utan tillstånd. Vi har tagit tag i det mer resolut i och med IVO:s beslut, säger Monica Wahlström och refererar till Inspektionen för vård och omsorg.
I Tjörns kommun har de däremot redan tagit ett flyttbeslut.
– Vi kan erbjuda boende hemma på Tjörn, säger Ingegärd Gundersvik, avdelningschef för ensamkommande barn och integration.
Deras plan var att placeringen på Gotland skulle vara permanent, men efter stängningsbeslutet behöver ungdomarna förflyttas till ett HVB-hem i deras egen ökommun i stället.
– Hade det här inte uppkommit, att de saknade tillstånd hade förflyttning inte varit aktuell. Det var under en rush som detta kom till och vi får hantera det på bästa sätt och det gör vi, säger Ingegärd Gundersvik.
Enligt den kontakt som IVO har haft med Halmstad, Mjölby och Karlskoga, visste kommunerna inte initialt att tillstånd saknades. Gunnar Isenberg, delägare i bolaget Gotland Integration och elevhem AB, säger dock att det har varit tydligt att de inte har haft tillstånd för vare sig HVB-hem eller stödhem.
– Det står i avtalen att det är elevhem som barnen placeras på, säger han.