För en vecka sedan flyttade PKC in med 81 anställda i Riksutställningars gamla lokaler på A7-området. Av dem är 60 larmoperatörer. Målet vid starten 2016 var 100 nyanställda.
– Några har gått vidare, men vi har inga tjänster utlysta i dagsläget, säger Johan Presto.
En av anledningarna till att PKC i Visby startades var för att korta väntetiden för den som ringer 114 14.
– Vi har fortfarande långa svarstider, men vi satsar på kvalitet. Det är bättre att vänta och bli nöjd med samtalet än att komma fram snabbt och få sämre service, säger Johan Presto.
Hur kan ni uppnå korta väntetider och bra kvalitet samtidigt?
– Det är klart att vi skulle behöva vara fler, men vi är på väg åt rätt håll. Vi har även en call back-funktion, där man kan välja att bli uppringd istället för att vänta i telefon. Man får komma ihåg att det inte är akuta ärenden, då ska man ringa 112.
PKC kan redan se att antalet upprättade brottsanmälningar ökat under januari till augusti i år, omkring 21 000 anmälningar jämfört med runt 16 000 stycken för samma period 2016.
– Det är ett roligt jobb, man lär sig något nytt varje dag. Operatörerna har gjort riktiga framsteg på bara ett år, många hade erfarenhet av kundtjänst men inte kunskap om polisens arbete, säger Johan Presto.
Personalen arbetar behovsstyrt, flest samtal kommer på dagtid och då är bemanningen som högst.
– Vi är i tjänst dygnet runt, men det blir bara några nätter per åttaveckorsperiod för varje anställd.
När en larmoperatör tar emot en polisanmälan i telefon granskar en förundersökningsledare, som är polis, ärendet för att se om det finns tillräckligt med information för att starta en förundersökning.
Nytt för operatörerna är att de nu får påbörja polisutredningar genom att hålla förhör, när en förundersökning inletts.
– Så sammanställs allt innan det går vidare till polisrotlarna. På det sättet avlastar vi polisen på ön och på fastlandet, säger Johan Presto.
En av förundersökningsledarna på PKC är Peter Sahlsten, som jobbat som polis på ön sedan början av 1990-talet.
– Jag trivs, här är det fart och fläkt. Vi är en bra mix av förundersökningsledare, det är en god kunskapsbank vi har. Det är roligt att se utvecklingen hos operatörerna, hur de lär sig ett nytt tankesätt när de ska börja hålla förhör, säger han.
Det är ett högt tempo när Peter Sahlsten arbetar.
– En vanlig dag går jag igenom 200 – 500 anmälningar. Det kommer in 25 000 anmälningar per månad till alla PKC och vi är totalt 51 FU-ledare, så det är ett ständigt flöde att hantera. Här är vi sju förundersökningsledare, men två är på utbildning och en föräldraledig så vi mäktar inte med riktigt.
Malin Stockmarr Kahlqvist är larmoperatör sedan ett år, efter att ha arbetat på ett betaltjänstföretag.
– Det känns bra att få hjälpa och prata med andra människor. Det känns helt rätt, det här borde jag ha gjort för länge sedan! Vi fick en bra utbildning i början, det var tufft men man var så taggad och motiverad att lära sig.
Ibland är människor som ringer in känslomässigt påverkade och kan ha varit med om svåra händelser som våldtäkt och misshandel.
– I själva samtalet är jag helt fokuserad, men efteråt är det skönt att kunna prata med sina kollegor, säger hon.