Lantbrukare tvingas att sälja sina djur

Bristen på foder hos öns djurägare blir allt allvarligare. Jacob Bäckstäde i Sanda tvingas nu sälja av nästan en tredjedel av sina tackor då fodret inte räcker till.

Jacob Bäckstäde tvingas sälja dräktiga tackor på grund av foderbristen.

Jacob Bäckstäde tvingas sälja dräktiga tackor på grund av foderbristen.

Foto: Montage

FODERBRIST2018-06-25 18:30

Det var under förra veckan som Jacob Bäckstäde valde att lägga ut 85 av sina tackor till försäljning via nätet då situationen nu blivit ohållbar. Han är en av många av öns djurägare som drabbats av den extrema torkan.

– Det här känns såklart jättetråkigt och motigt. Det är inget jag vill göra men jag måste som det ser ut nu, säger Jacob Bäckstäde.

Sedan den 13:e juni har även jordbruksverket givit dispens till lantbrukare att skörda och låta djur beta i så kallade trädesmarker.

Läs också: Akut torka för öns bönder – nu skördas trädan.

Intresset har än så länge varit svalt men Jacob Bäckstäde har fått samtal både från intressenter på Gotland och fastlandet. Något som trots allt ger hopp enligt honom själv:

– Det är flera som hört av sig och sagt att de vill hjälpa till och att de ska räkna lite på det, så får vi se vad det leder till, säger han.

Den stora bristen på foder gör i sin tur att priserna nu skjutit i höjden och djuren måste börja äta vinterfoder redan i juni.

– En rundbal kostar i vanliga fall 250-300 kronor, i dag säljs de för mellan 600-700 kronor, det är inte ekonomiskt hållbart att bedriva djurskötsel då, säger han.

På grund av tackornas dräktighet kan man heller inte slakta av djuren vilket är den sista utvägen vid en akut foderbrist och slakteriköerna gör att en eventuell sådan inte är aktuell fören i februari 2019. Nu krävs en god utfodringsstrategi för öns djurägare under resten av året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om