Det är långa köer till slakterierna och det finns lite foder över till alla djur på Gotland. Marcus Edmark, tillsammans med frun Lovisa Edmark och Tomas Jansson, har sedan i början av sommaren arbetat på en plan för att få bukt med problemet. De vill nämligen frakta foder från Polen och sälja det till gotlänningar.
– Vi jobbar i princip dygnet runt för att få till logistiken, säger Marcus Edmark.
Tanken är att frakta hit foder med fraktfartyget Gute i början av september. Marcus Edmark uppger att han kan få hit mellan 6 000 till 8 000 balar hö från Polen. Däremot är förhoppningen att en hemsida ska finnas tillgänglig redan från måndag där intresserade kan köpa foder i förväg. Företaget som ska driva detta ska heta Fodergotland.
– Det har gått bra nere i Polen. Det finns ett starkt intresse för exportering, säger han.
Däremot är detta fortfarande bara en plan. Sista pusselbiten i planen är att få till samarbetet med Destination Gotland. På måndag sker det sista mötet mellan parterna, men Marcus Edmark menar att det lutar mot att affären går i hamn.
– Inget är ännu satt i sten. Vi har kommit rätt långt i arbetet, men på måndag ska vi sätta oss ner en sista gång. Som det ser ut nu ser jag inte att det ska vara några problem, säger han.
Det en stor investering som Marcus Edmark med företag gjort. Allt från hemsidan till fraktfartyget är saker som inte kommer gratis. Däremot menar Marcus Edmark att det fortfarande kommer vara billigare foder än det som säljs lokalt på Gotland.
– Det kostar att förbereda och att frakta fodret vilket gör det dyrare än vanligt. Däremot är det inte dyrare än vad folk begär för pris redan nu på Gotland, säger han.
Det har varit en stor apparat att driva. Främst är det lagar och logistik, med allt från brandsäkerhet på fraktfartyget till regler om import. Bland annat får inte höet har en fuktighet på över 15 procent ombord på fartyget då det får klassificeringen farligt gods, uppger Marcus Edmark.
Idén kom till Marcus Edmark i början av sommaren när foderbristen började bre ut sig över ön. Med sin erfarenhet inom företagslivet och kontakter på ön började han dra i några trådar.
– Det började med att jag pratade med ett par kompisar i Stenkyrka för några månader sedan. Redan då såg jag behovet och tänkte "detta måste gå att lösa". Detta börjar bli en katastrof, säger Marcus Edmark.