Slaktkön fortsätter växa

Trots gynnsamt väder och mer tillgång på grovfoder, har trycket på slakteriet fortsatt att öka och väntetiden är nu uppe i ett år för nötdjur.

Foto: Dennis Pettersson

Foderkrisen2018-10-01 19:00

Den senaste vallskörden ser ut att ha blivit mycket bättre än väntat för öns lantbrukare överlag. Många djurägare kan nu lagra grovfoder inför vintern, och för nöt- och lammproducenter är den akuta foderbristen inte lika allvarlig.

Det har dock inte minskat kön till slakteriet i Visby. För en dryg månad sedan var läget extremt – med en slaktanmälningskö fram till midsommar nästa år. En nötproducent som vill anmäla slakt i dag kommer att få vänta till vecka 38, alltså i nästan ett år.

LÄS MER: Långa köer för att få slakta nötdjur

Det är framförallt för konventionellt uppfödda nöt som kön växer, enligt Fredrik Sundblad, inköpschef på Gotlands Slagteri.

– Anledningen till att kön inte har minskat är för att leverantörerna fortfarande vill slakta fler djur jämfört med tidigare, vilket till stor del beror på foderbristen. Anmälningsläget uppstod redan efter förra sommarens torka i kombination med den blöta hösten, säger han.

Fredrik Sundblad säger att lantbrukarna har blivit bättre på att planera sin slakt, och att det som slaktas nu är bokat sedan flera månader.

– I dagsläget ligger efter med cirka 4-5 veckor jämfört med anmäld slaktvecka, vilket är för mycket. Om en leverantör hör av sig nu, eller till exempel nya leverantörer, som inte vant sig vid det långsiktiga systemet vi har på Gotland, så är väntetiden nästan ett år.

Enligt Fredrik Sundblad spås ingen ljusning vid horisonten, och snart går slakterierna in i en högsäsong, traditionellt sett.

Finns det något ni kan göra?

– Vi redan slaktat cirka 20 procent mer än under hela 2017, vilket är en stor ökning för oss. Eftersom situationen är liknande i hela landet så är det väldigt stor tillgång på svenskt kött på marknaden just nu och man riskerar ett prisfall – något som vi tack och lov inte har sett än så länge.

– Däremot jobbar vi med att undersöka om det är någon som anmält för mycket slakt, och om vi på så sätt kan få ner väntetiden, fortsätter Fredrik Sundblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!