"Man ska straffas för det man gjort"

Ytterligare en person kan komma att åtalas i Ryftesutredningen. Åklagaren kommer också att kräva att företaget döms att betala företagsbot. Utredningen väntas dock inte vara klar förrän i vår.

Miljöåklagare. Ingvar Wennersten.Arkivfoto: tobias wallström

Miljöåklagare. Ingvar Wennersten.Arkivfoto: tobias wallström

Foto: Tobias Wallström

Fole 2011-02-23 04:00

Tre personer har hittills varit misstänkta för grovt miljöbrott i samband med de funna besprutningsresterna efter utrustningsrengöring vid Ryftes i Fole. Nu öppnar kammaråklagare Ingvar Wennersten, som leder förundersökningen, för att ytterligare en person kan komma att omfattas av åtalet.

- Vi har lite problem med att påtala hur skyldiga var och en är, det krävs en hel del funderande angående vem som bär det övergripande ansvaret och är huvudansvarig. Man ska straffas för det man har gjort, jag har funderat mycket kring detta.

- Det är fortfarande tre som är aktuella för åtal, men det kanske blir någon till, som arbetat åt eller utfört arbete åt företaget, för att visa hur det har fungerat, säger Ingvar Wennersten.


Företagsbot
För det personliga ansvaret handlar det för grovt miljöbrott om böter eller fängelse. I samma rättegång kommer det också att yrkas straff för företaget i form av företagsbot.

Enligt lagboken råder en stor spännvidd för vad som kan krävas i företagsbot, 5 000 kronor till tio miljoner kronor.

Utredningen drar dock ut ytterligare på tiden.

- Vi har fler yttranden från Statens kriminaltekniska laboratorium som jag vill ha in innan jag kan stämma i ärendet. Vi har fått de ursprungliga analyserna från platsen men blev tvungna att skicka in ytterligare material på analys, enligt SKL ska vi få svaren på dessa i mitten av mars.

- Vi har också begärt in yttranden från två andra instanser, jag vill kunna redogöra för om det är ofarligt, farligt eller jättefarligt.


Gedigen process
Ingvar Wennersten framhåller att miljöbrott är svårutredda.

- Det är inte helt enkelt, det är inget man ser när det sker. En misshandel på Stora torget i Visby utreder man på en vecka. Och det här ska göras ordentligt.

I slutfasen ska de misstänkta slutförhöras och delges material som även deras försvarare tar del av.

- Det gäller mycket pengar och det kommer nog att göras invändningar på olika sätt. Efter detta bedömer jag om det behöver göras mer, sen skriver jag gärningsbeskrivningen och lämnar in till tingsrätten.


Har tio år på sig
Preskriptionstiden närmar sig dock inte, trots att utredningen nu pågått en längre tid.

- Preskription är inte aktuellt. Det är fem år för företagsbot och tio år för grovt miljöbrott så det är inga som helst problem, konstaterar Ingvar Wennersten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om