Varje sommar kommer tusentals personer till svenska gårdar för att arbeta inom jordbruket, det uppger Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Men nu har ett antal länder infört reseförbud på grund av coronaviruset och därmed kan många odlare stå utan arbetskraft inför sommarsäsongen.
– Det blir en utmaning om vi hamnar i det läget att vi inte får hit dem, säger Karin Andersson, vd för Ryftes Grönsaker i Fole.
Företaget anlitar varje år mellan 15 och 20 säsongsanställda för att hjälpa till med bland annat ogräsrensning och buntning av grönsaker som morötter, betor och lök. De har sedan några år haft hjälp av samma personer från Ukraina och Moldavien och redan i december var rekryteringen inför sommaren klar. Men med nuvarande regler kan de anställda inte ta sig hit. Den 15 april väntas Moldavien lämna besked om de häver sitt resestopp eller inte och nu hoppas Karin Andersson på positiva besked.
– Det är en stor nackdel om de inte kommer. Vi behöver inte lära upp dem, de vet hur det funkar och är kvalitetsmedvetna, säger hon och fortsätter:
– Att jobba ute i alla väder lockar inte svenska ungdomar. Men om arbetarna inte kommer, får vi kontakta dem som sökt jobb hos oss som vi sagt nej till eftersom vår rekrytering varit klar, och lägga ut en annons på Arbetsförmedlingen.
Stenhuse gård i Sanda brukar även de ta in arbetskraft från andra länder. Ett 30-tal personer, främst från Polen, jobbar med att plocka jordgubbar.
– Men nu är de rädda, de vågar inte komma hit, säger Tomas Stenhuse, gårdens ägare.
Han tror sig kunna lösa skörden med hjälp av tidigare anställda från ön och har även lite andra trådar ute. Han har också blivit kontaktad av Arbetsförmedlingen och regionens nyligen inrättade företagsjour som erbjudit hjälp. Ett förslag var att anställa personal som blivit permitterade.
– Att plocka jordgubbar är inget enkelt jobb. Det är inte vem som helst som fixar det och kommer man från ett kontorsjobb, då gör det rätt ont, säger Tomas Stenhuse och låter tveksam till erbjudandet.
Andreas Nypelius, ordförande för LRF Gotland, säger att det är en svår situation för lantbrukarna. De vet inte hur länge krisen ska pågå, om arbetskraften kan komma eller hur stor efterfrågan det blir på deras produkter.
– Vi jobbar för att skapa plattformar där arbetssökande och lantbrukare kan hitta varandra och matcha, säger han.