De fälldes för miljöbrotten

Yngve Andersson och de båda anställda fälldes för miljöbrott och döms till bötesstraff. Andersson fälls helt på sina egna uppgifter trots att han nekade till allt. Ryftes får dessutom en företagsbot på 500000 kronor.

Foto:

Fole2012-01-31 04:00

Samtliga tre åtalade fälldes när Gotlands tingsrätt på måndagen avkunnade domarna i Ryftesmålet. Företagets vd Yngve Andersson döms för miljöbrott till villkorlig dom och 40 dagsböter á 800 kronor (32 000 kronor).


Inget näringsförbud
Den 53-årige anställde döms för grovt miljöbrott och miljöbrott till villkorlig dom och 80 dagsböter á 300 kronor (24000 kr). 51-åringen döms för miljöbrott till 40 dagsböter á 250 kronor (10000 kr). Dessutom åläggs Ryftes Grönsaker AB en företagsbot om 500000 kr. Åklagarens yrkan om att Yngve Andersson skulle beläggas med näringsförbud ogillades, främst för att han inte döms för grovt brott.

Samtliga tre var åtalade för grovt miljöbrott, Yngve Andersson och 53-åringen i två fall och 51-åringen i ett fall. De båda åtalade bröderna erkände miljöbrott i form av att de rengjort ett sprutaggregat i ett grustag i Fole, 53-åringen också att han besprutat ett morotsfält vid Hästnäs med det i Sverige förbjudna preparatet Afalon SC. Båda uppgav att allting gjorts på uppdrag av Yngve Andersson. Något denne nekade till.


Beskyllningar
Rätten konstaterar att målet har präglats av ömsesidiga beskyllningar mellan Yngve Andersson och de båda anställda bröderna men att inte någon av dessa beskyllningar haft stöd av bevisningen i övrigt och därför inte kan läggas till grund för avgörandet. Därför har enbart de åtalades egna uppgifter om vad man själv gjort i kombination med den tekniska utredningen använts.

Tingsrätten anser att Yngve Andersson inte gör sig skyldig till miljöbrott i samband med sprutsköljningarna förrän han vid det andra tillfället tar 53-åringen på bar gärning och då uppmanar honom att flytta sprutsköljningen aningen åt sidan. Därmed bidrog han till att den olagliga hanteringen fortsatte.

Och den bedömningen bygger till avgörande del på Yngve Andersson egna uppgifter, inte på vad någon av bröderna har berättat, framhåller man och tillägger att även "mycket kloka och förståndiga människor gör allvarliga misstag av till synes oförklarligt slag". Tingsrätten anser att hans underlåtenhet att vidta kraftfulla åtgärder när han fick vetskap om utsläppen gör att företaget bär ett tungt ansvar och också borde ha kontrollerat de anställda bättre.

Yngve Andersson döms för miljöbrott, han kan inte dömas för de sköljningar som skedde innan han "kom på" 53-åringen. 53-åringen döms däremot för grovt miljöbrott eftersom han medverkat vid 10-15 sköljningar medan 51-åringen döms för miljöbrott för sin medverkan vid fem tillfällen.

Vad gäller morotsbesprutningen anser tingsrätten att Afalon har använts. Yngve Andersson frikänns dock i denna del. Rätten anser det inte styrkt att han uppmanat till användningen av preparatet. 53-åringen fälls för miljöbrott med stöd i vad han själv berättat. Däremot är brottet inte grovt eftersom det skett vid ett tillfälle och att medlet är tillåtet i andra europeiska länder och därmed inte kan anses var alltför farligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om