Sötpotatisen, som troligtvis härstammar från Central- och Sydamerika, har seglat upp som en favorit på svenskarnas middagsbord. Nu testar flera odlare på Gotland om den färgstarka roten kan få fäste i jorden. Andreas Wiklund, som äger Stora Tollby gård i Fole, började så smått för två år sedan. Men i år utökade han och testar nu för att se om han kan skörda sötpotatis till försäljning.
– Den är väldigt värmekrävande, så det är egentligen den sämsta sommaren någonsin att prova, säger han och skrattar.
Andreas Wiklund börjar gräva med händerna under den slingrade växten, som pryds av fina blommor, och han får upp ett par rosa sötpotatisar. Han räknar med att varje planta ger mellan en och fem sötpotatisar. Även om de går att äta redan så får de vara kvar under jord ett tag till.
– Om det hade varit en mer normal sommar så hade de växt till sig mer. Vi kommer nog att vänta så länge det går med att ta upp dem, säger Andreas Wiklund som ändå är positivt överraskad över tillväxten.
– Först tänkte jag att det blir ingenting, säger han och fortsätter:
– Egentligen tror jag att Gotland har ett ganska bra klimat för sötpotatis. Den kräver fyra månader frostfritt och vi brukar ha varma höstar.
Även i Skåne pågår provodlingar på SLU, Statens lantbruksuniversitet, vilka tycks ha nått framgång. Att det ens är möjligt att testa i det nordiska klimatet beror på att kanadensarna länge jobbat med att få fram sorter som passar kallare breddgrader.
– Vi har satt fem eller sju olika sorter så får vi testa att skörda dem och se vad det blir av dem, säger Andreas Wiklund.
Hur mycket han kommer att kunna skörda från det tunnland som han har satt vet han inte än. Den ekonomiska kalkylen återstår – än så länge är det nyfikenhet som driver honom.
– Jag försöker hela tiden att hitta nya grejer som vi kan odla, säger han.
Att sötpotatisen, som bara tycks öka i popularitet i Sverige, är efterfrågad har Andreas Wiklund redan märkt.
– Det är redan flera restauranger som har hört av sig och frågat efter gotländsk sötpotatis, säger han.
Sötpotatis har trots sitt namn lite att göra med potatis. Växtsättet är liknande men innehållet är annorlunda och en av anledningarna till att den uppskattas är att den är just nyttig.
– Om man frågar i handeln så blir den mer och mer populär, så jag tror att det kommer att öka, säger Andreas Wiklund.