Det har varit ett ovanligt styvt och kostsamt arbete för Kjell Johansson och sonen Jesper Legfelt att omvandla skogen till åkermark. De började redan hösten 2007 med att avverka skogen, bryta stubbar och ta bort sten.
De båda nästkommande åren såddes delar av arealen, utan att det riktigt ville ta sig. Och det visade sig finnas betydligt mycket mer sten på delar av marken än vad de räknat med. Inlandsisen hade lämnat tydliga spår.
Många kubikmeter
- Det är bra, fuktighetshållande lerjord en bit ner, men den blev packad av maskinerna och släppte inte ifrån sig fukten. Och nyodlingsfräsen vi köpt fungerade inte med all sten, berättar Kjell Johansson.
3 000 kubikmeter virke, 5 500 kubikmeter flis från träd och rötter och 15 000 ton sten senare har det nu blivit dags att så höstraps. Gårdens åkerareal för spannmål och grönsaker har därmed utökats från 50 till 70 hektar. 100 hektar skog återstår ännu.
- Det är fortfarande mycket bråte i jordytan, därför väljer vi en gröda med hög stubb som skördetröskan går över, och med pålrot som bearbetar leran. Om det lyckas nu blir det höstvete här nästa år, säger Jesper Legfelt.
Flera drivkrafter
Det fanns flera drivkrafter bakom beslutet att utöka gårdens areal av åkermark.
Skiftet ligger nära gården, och priset på öns åkermark är högt. 150 000 kronor per hektar, enligt Kjell Johansson.
Dessutom ger ny jord större avkastning än den som brukats i årtionden, och spannmålspriserna har ökat på senare år. Och med stödrätter för den nya arealen får de EU-bidrag för odlingen.
- Det är också en utmaning att omsätta skog till åkermark, det är roligt att skapa något och se det växa, tycker Jesper Legfelt, som för bara någon vecka sedan tog över gården efter sin far.
Blev dyrare
- Nyodlingen kostade mer än vi räknade med, men framöver kommer vi att kunna njuta av intäkterna. Skog ger ingen inkomst på 80 år när den väl huggits ner, menar Kjell Johansson, som planerar att bygga hus i kanten av åkern och njuta av den nya utsikten.
Hans uppfattning är att det också försvinner mycket åkermark i landet. Sonen hade gärna odlat upp mer om gården haft lämplig mark.
- Någon har varit arg för att skogen försvann. Men när vi satte igång och andra såg att det går blev det lite av en rush. Nästan alla runtomkring har nyodlat, säger Kjell Johansson