Ovanliga välkomnandet – alla nyinflyttade får gåvor

Ett ovanligt grepp ska säkra framtiden i Fole, socknen med yngst befolkning på ön. I helgen får alla nyinflyttade kassar med presenter.

I Fole välkomnar hembygdsföreningen alla nyinflyttade med presentkasse. Maja och Tyko Herngren är inne på sitt tredje år, i socknen som de stortrivs i.

I Fole välkomnar hembygdsföreningen alla nyinflyttade med presentkasse. Maja och Tyko Herngren är inne på sitt tredje år, i socknen som de stortrivs i.

Foto: Henrik Radhe

Fole2024-06-01 12:30

Nyheten i korthet

  • Hembygdsföreningen i Fole, en socken med yngst befolkning på ön, välkomnar nyinflyttade med gåvokassar i helgen, för att säkra framtiden och bevara traditioner.
  • Gåvokassarna innehåller presentkort, grönsaker och välkomstbrev, finansierade med över 16 000 kronor donerade till föreningen till minne av två bortgångna sockenbor.
  • Föreningens ordförande, Gudrun Ekström, hoppas att de nyinflyttade ska känna sig sedda och inbjudna att hjälpa till med föreningens arbete, och planerar att fortsätta välkomna nya invånare varje år.

Som andra socknar på ön har Fole en hembygdsförening där medlemmarna jobbar hårt för att bevara det gamla. Nu tar styrelsen till ett udda grepp, för att välkomna de många nyinflyttade, men också för att säkra framtiden.

– Det var på årsmötet i mars som Peder på Krampbroboden, navet i Fole, kom på idén att uppmärksamma de i socknen som flyttat in, säger ordförande Gudrun Ekström och berättar om de stora summor pengar som på ett väldigt fint sätt hade skänkts i gåva till föreningen.

undefined
Peder Fohlin och Gudrun Ekström i Fole hembygdsförening med kassen som i helgen delas ut till alla som flyttat in under 2023 och hittills i år.

Det var när sockenbon Olav Larsson gick bort för något år sedan som anhöriga istället för blommor ville att hans minne skulle hedras med en gåva till hembygdsföreningen han hade kär.

– Det kom in drygt 11 000 kronor, och de pengarna fanns när Henry Lövqvist gick bort i våras. Han var över 90 år och de anhöriga ville samma sak, att man skulle sätta in pengar till hans minne, säger Gudrun Ekström.

Mer än 5 000 kronor ytterligare skänktes i gåva, enligt kassören har fler insättningar fortsatt att komma in. Därav diskussionerna på årsmötet i mars. Vad skulle pengarna användas till?

undefined
Gudrun Ekström har hunnit bo 50 år i huset i Fole tillsammans med sin man Krister. Hon är ordförande i den mycket livaktiga hembygdsföreningen, i socknen med lägst medelålder.

Peder Fohlin fick gehör för idén att uppmärksamma alla som flyttat in under 2023 och hittills i år.

– Vi vill hälsa dem välkomna till Fole. Jag tänker att man måste uppmärksamma alla de här unga barnfamiljerna, för att kunna bevara det gamla, säger Gudrun Ekström och berättar att förhoppningen är att de ska känna sig både sedda och inbjudna att hjälpa till med det de kan i föreningens arbete.

Varje sommar bränns ett sojde, för att få fram tjära och att bevara traditionen. Stubbar ska klyvas och bränningen övervakas dygnet runt under en hel vecka. Såghagen, det lilla grönområdet vid ån mittemot affären, ska klippas var tionde dag och hållas fint för allmänheten. Där behövs varje hjälpande hand från sockenborna, menar Gudrun Ekström.

Vad hon vet är Fole först av öns hembygdsföreningar med en välkomstkasse till nyinflyttade. I den finns presentkort, grönsaker från socknens två stora producenter, och ett välkomstbrev som Gudrun har skrivit själv.

– Vi ska dela ut kassarna i helgen. Tanken är sedan att fortsätta välkomna nya Folebor varje år i framtiden, säger hon.

Att både bevara det gamla, men också se till att det blir aktiviteter som förenar dagens invånare – faktiskt med lägst medelålder i alla öns socknar, är dubbla vinster med gåvan.

– När vi hade sockendag i fjol somras trodde vi att vi skulle spränga bygdegården. I år blir det marknad den 10 augusti vid brygghuset uppe vid kyrkan.

undefined
Maja och Tyko Herngren i idyllen de flyttade till för snart tre år sedan, då de lämnade lägenheten i centrala Stockholm.

Rådet till andra föreningar som vill ta efter idén för att välkomna inflyttare är att ta hjälp av lokala företag man har i socknen.

– Så krävs det några riktiga eldsjälar, och folk som jobbar. Man måste få folk med sig, säger Gudrun Ekström.

Att många barnfamiljer har flyttat till Fole beror delvis på att det funnits byggbar mark. Men också skola, förskola och affär. Det menar Maja Herngren som snart hunnit bo tre år i socknen.

– Jag älskar det, jag älskar varje sekund här, säger hon och får medhåll av sonen Tyko, tio år:

– Förut bodde vi i Vasastan och vid Odenplan i Stockholm. Vi flyttade hit på sommaren. Ladan var som i Loranga och Masarin, vi har päronträd på gården och jag kunde ta med mig ett päron till skolan, säger han.

undefined
I Fole välkomnar hembygdsföreningen alla nyinflyttade med presentkasse. Maja och Tyko Herngren är inne på sitt tredje år, i socknen som de stortrivs i.

Planer på att ta fram ännu fler villatomter finns i socknen. Maja Herngren välkomnar alla och saknar bara en sak:

– Barnen kan inte ta sig till träning eller kompisar efter klockan 17, det går inga bussar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!