Robot lär Foleelever att tänka logiskt

Roboten hjälper barnen i Fole skola att lära sig grunderna i programmering. Eleverna programmerar  – och roboten gör som den blir tillsagd. "Det är ett sätt att öva sig i att tänka logiskt", förklarar läraren Lotta Thellman.

Foto: David Skoog

Fole2017-10-12 06:45

Det är geografilektion i Fole skola och roboten Bluebot rullar fram över Sverigekartan. Bluebot parkerar på Hälsingland, helt enligt elevernas egna beräkningar.

Eleverna har mätt upp avståndet till Hälsingland med måttband och räknat ut hur många steg och svängar roboten måste ta för att ta sig dit. Förtjusningen är stor när Bluebot visar att de har räknat rätt.

Trots att eleverna ännu bara går i fyran, förstår de redan poängen med programmering. Och många av dem har stora kunskaper:

– Det är inte sällan eleverna får förklara för oss, säger läraren Daniel Sundberg.

I klass tre har roboten ännu inte gjort entré, utan eleverna jobbar på en mer grundläggande nivå och lär sig att "programmera varandra" genom att ge tydliga kommandon i lekar och spel. Treans lärare Lotta Thellman ser många vinster med att använda programmering i skolan. Det är roligt och det tränar eleverna i logiskt tänkande.

– Gör man fel så blir det fel, säger Lotta Thellman.

Det finns inget datorämne i skolan, men programmeringen sprängs i stället in i andra ämnen. Förra läsåret gjorde de exempelvis ett program som hjälpte eleverna att öva in multiplikationstabellen.

Men finns det inte risk att eleverna blir mer fokuserade på den blinkande roboten än på var Hälsingland egentligen ligger?

Det tror inte Lotta Thellman och Daniel Sundberg.

– Det är en annorlunda metod för att lära sig något bara, säger Daniel Sundberg.

Och eleverna nyfikna på tekniken:

– Jag tycker att det är roligt, säger Alice Thomsson, som går i trean.

Kommer du ha nytta av programmering när du blir stor?

– Det vet jag inte, men det tror jag.

Satsningen är en del av ett EU-projekt som Lotta Thellman och Daniel Sundberg deltar i, därför är det i dag främst deras klasser som jobbar med programmering. Men planen är att alla elever från förskoleklass till sexan så småningom ska involveras i det nya arbetssättet. Detta kommer också att ligga i linje med läroplanen, när den omarbetas nästa år:

– I den reviderade läroplanen ska vi jobba mer med programmering och digitala verktyg, säger Daniel Sundberg.

En del av ett Erasmus-projekt

Arbetet med att använda programmering i undervisningen i Fole är en del av Erasmus+, som är EU:s program för utbildning, ungdom och idrott i Europa.

Projektet heter "Emotion". Här knyter man under tre år samman tio lärare från Spanien, Portugal, Tyskland, Grekland och Sverige.

Den här veckan besöker alla deltagande lärare Fole skola.

I projektet arbetar man bland annat med programmering, matematik och engelska och de deltagande lärarna utbyter erfarenheter med varandra.

När det gäller programmering ligger Tyskland och Grekland i framkant. Fole skola kom med i projektet Emotions för att man arbetar på ett bra sätt med konflikthantering. I Fole fokuserar man inte på att lösa konflikter, utan på att förebygga att de uppstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om