Han för Roslings arv vidare

Snart två år efter Hans Roslings död fortsätter stiftelsen Gapminder att sprida en faktabaserad världsbild. Olof Gränström från Gapminder berättade för publiken på Wisby strand att världen är bättre än vi tror.

Olof Gränström har arbetat på stiftelsen Gapminder i tre till fyra år. De är flera medarbetare som nu fortsätter att folkbilda om världens tillstånd i Hans Roslings anda.

Olof Gränström har arbetat på stiftelsen Gapminder i tre till fyra år. De är flera medarbetare som nu fortsätter att folkbilda om världens tillstånd i Hans Roslings anda.

Foto: Cecilia Thomsson

Folkbildning (GA)2018-12-01 12:02

När Hans Rosling, läkare, professor i internationell hälsa och föreläsare, började undervisa på universitet blev han förvånad över studenternas okunskap om världsläget. Det verkade som att de flesta hade en bild av att allt är värre än det egentligen är. Det blev startskottet för stiftelsen Gapminder, som samlar in statistik och data från organisationer som FN, och sedan presenterar det på ett pedagogiskt sätt. Hans Rosling använde sig av denna statistik när han höll sina folkbildande föredrag om global hälsa.

Hans Rosling dog i februari 2017, men stiftelsens arbete fortsätter. På fredagen besökte Olof Gränström från Gapminder Wisby strand för att föreläsa om globala trender.

– Jag tycker att det är så viktigt att man ser världen för vad den är, inte för vad man tror att den är. Vi tenderar att fokusera på det negativa men har samtidigt svårt att ta tag i de stora utmaningar som ändå finns, säger han.

Gapminders lösning för en faktabaserad världsbild kallar de ”Factfulness”. Att ta sig tiden att basera sina åsikter på fakta, inte på känslor.

– Antingen vet du, eller så vet du inte. Vi uppmanar folk till att vara ödmjuka och nyfikna, och att öva på att säga ”jag vet inte” i stället för att gissa, säger han.

Olof Gränström och Gapminder vill påvisa att många av våra uppfattningar om tillståndet i världen är utdaterade, och att det mesta är bättre än vi tror. Till exempel visar data att barnadödligheten minskat, att den extrema fattigdomen minskat och att majoriteten av befolkningen bor i medelinkomstländer.

– Vi kan inte bara forma vår världsbild av det vi ser i vårt samhälle och vårt land. Hans brukade säga att för att verkligen förstå världen behöver vi ett exceldokument i ena handen och kärlek och nyfikenhet i andra, säger Olof Gränström.

Vilka är de största farorna med att inte ha en faktabaserad världsbild?

– Några faror är att vi inte klarar av att ta tag i problemen som finns och att vi inte fattar de mest effektiva besluten, säger Olof Gränström.

Gapminder har funnits sedan 2005 och efter Hans Roslings bortgång är de flera som fortsätter att åka landet, och världen, runt och folkbilda i hans anda. Olof Gränström är en av dem, och tycker sig märka att de gör skillnad.

– Ibland känns det som det. Framför allt det som Hans gjorde, han har verkligen lämnat avtryck. Ingen kan någonsin ersätta honom men om vi är många som jobbar tillsammans kan vi försöka göra skillnad, säger han.

De tre största missuppfattningarna

1. ”Världen är tvådelad.” Inte sant. Det är enklare att se de rikaste och de fattigaste och svårare att se majoriteten. Om världen delas in i fyra inkomstnivåer befinner sig majoriteten av befolkningen i mitten. Den extrema fattigdomen har halverats de senaste 20 åren.

2. ”Världen blir sämre.” Allt blir inte bättre – men mycket blir det. Den extrema fattigdomen minskar, medellivslängden ökar, fler flickor går i skolan, fler barn vaccineras, läskunnigheten bland vuxna ökar, barnadödligheten minskar, bland annat.

3. ”Världens befolkning bara ökar och ökar.” Världens folkmängd ökar fortfarande, men inbromsningen har börjat och väntas stabiliseras mot århundradets slut.

Källa: ”Factfulness” av Hans, Ola och Anna Rosling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om