Länsstyrelsen har under 2017 arbetat fram ett kunskapsunderlag om jämställd och jämlik folkhälsa, som lanserades under onsdagen.
Folkhälsan är varken jämställd eller jämlik, varken i Sverige eller i något annat land. Statistik och forskning visar att förutsättningarna för en god hälsa kan skilja rejält. Exempelvis lever kvinnor längre än män men de har samtidigt sämre hälsa. Män har svårare att få rätt vård vid psykisk ohälsa, men kvinnor drabbas oftare av kvalitetsbrister i vården.
Läs hela kunskapsunderlaget från Länsstyrelsen här.
I underlaget finns en folkhälsoöversikt som bland annat tar upp hälsotillståndet på Gotland, levnadsvanor och psykisk ohälsa. Vidare finns avsnitt avseende bland annat droger och missbruk, tillit och trygghet, ekonomi och arbete samt hälsofrämjande tillväxt. Samtliga viktiga aspekter ur ett folkhälsoperspektiv.
Som ett axplock ur det omfattande underlaget finns gotlänningars alkoholvanor kartlagda.
Sedan 1998 gör centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, vartannat år enkätundersökningar i årskurs nio. Från 1998 till 2016 visar resultaten att andelen som dricker alkohol gått ner ordentligt i riket, från 80 procent till 44 för flickor och från 74 procent till 36 för pojkar. Gotland har också en nedåtgående trend, anmärkningsvärt är dock att de gotländska ungdomarna numera ligger klart över snittet i Sverige, medan de 1998 låg under rikssnittet. Vidare konstateras det att det dör fler kvinnor och män på Gotland på grund av alkohol jämfört med rikssnittet.