När sommaren går mot höst är det bråda dagar för Kattstödet Gotland.
– Vår värsta tid är nu, säger Birgitta Wintland, grundare till den ideella föreningen Kattstödet Gotland och katthemmet i Follingbo.
På gården i Follingbo bor för närvarande ett 70-tal katter, främst vuxna, i ett flertal byggnader. Åtskilliga av dem har bott här i flera år, då de är svåra att placera hos en familj. Har man levt länge som hemlös och förvildad, kan det vara svårt att anpassa sig till att bli familjekatt.
Hittills i sommar har Kattstödet tagit hand om cirka 55 kattungar och många fler väntar runt om på Gotland på att få hjälp.
– Och då har vi inte räknat med mammorna och andra vuxna katter vi tagit hand om, säger Birgitta Wintland.
Kattstödet jobbar förebyggande för att så få katter som möjligt ska bli hemlösa eller övergivna, bland annat genom att försöka få kattägare att id-märka och kastrera sina djur. Trots det är det många katter som far illa och behöver hjälp. I första hand försöker man hitta nya hem till katterna och även förvildade katter blir ofta så sociala att de kan flytta hem till en familj.
– Föds de ute och inte har någon kontakt med människor vid tidig ålder, så går det fort tills de är förvildade, säger Kjell Oliveskog som arbetar med katterna.
Men även till synes mycket skygga och förvildade katter kan bli tama, men det kan ta lång tid och kräver mycket mänsklig kontakt. De flesta som kommer till Kattstödet för att adoptera en katt vill dock ha en social familjemedlem från början.
– Det resulterar i att många blir kvar här och det är synd, för när det väl vänder blir de ofta väldigt bra katter, väldigt lojala med sina familj och undviker andra människor, säger Kjell Oliveskog.
Förutom hemlösa katter hjälper Kattstödet om möjligt till att omplacera katter, exempelvis när ägaren avlidit. Några katter har varit här flera gånger när placeringarna inte fungerat bra.
En av dessa är Polly, en 14 år gammal honkatt som drivit runt som mer eller mindre hemlös större delen av sitt liv. Kjell berättar att hon var okastrerad och hur många kullar med ungar hon haft genom åren är det ingen som vet.
– Hon har levt ett väldigt hårt liv och är väldigt "street smart", säger han.
Polly är en mycket kelig och social katt och efter att ha blivit kastrerad och id-märkt adopterades hon av en familj, men det trivdes hon inte alls med.
– Hon är så gammal nu så nu får hon stanna här. Hon fungerar som terapikatt, hon har bra inverkan på andra katter, säger Kjell.
En vackert spräcklig katt kommer fram och lägger sig nära Polly på golvet.
– Tuttifrutti är huset värsta mobbare, men nu ser hon upp lite till Polly och har blivit mycket lugnare.
Tuttifrutti är också en så kallad oplacerbar katt, kelig och social, men en rastlös rymmare som inte vill stanna kvar hos någon familj.
– Sista gången hoppade hon från andra våningen på ett hus i innerstan, berättar Kjell.
Men de flesta katterna kan ändå adopteras bort och i år har fler än vanligt hört av sig. Under pandemin har intresset för att skaffa både hund och katt ökat i hela landet.
– I och med corona är det många som tänker att de nog inte ska resa så mycket framöver och många arbetar hemifrån. Det är och har varit stor efterfrågan på katter och vi har kunnat glädjas åt att även många äldre har fått nya goda hem, säger Birgitta Wintland.