Lagerutrymmet på Norrbys i Follingbo är fullt med potatislårar om ett ton vardera. Senare den här dagen ska en del av dem transporteras i väg och därmed ett steg närmare kund på såväl Gotland som fastland.
Det är mycket logistik för att få lantbrukslivet att gå ihop, särskilt som driften inom företaget Norrbys och Rosendals gårdar sker vid tre gårdar; förutom de redan nämnda granngårdarna också Henriksdal i Barlingbo.
LISTAN: Här är samtliga pristagare
Ja, det är ju förstås ekonomi också. Och odling. Och John Deere-rattande. Och kunskaper inom teknik, snickeri och allt du kan tänka dig. Dessutom är de arbetsgivare till tre anställda.
– Att vara lantbrukare är inte ett jobb, det är en livsstil, som storebror Oscar, 34, uttrycker det.
Tillsammans med Carl, 28, står han sedan 2020 för driften av företaget, som nu gått i familjen fyra generationer.
Det var farfars fars som startade lantbruket ett sekel tidigare, 1920. Då fanns djur på gården, under krigsåren åkte potatisen i jorden.
Senast var det pappa Stefan Svensson och hans bror Anders som stod för driften. Stefan är för all del ännu inblandad, om än i mer undanskymd roll. Senior advisor kallar han sig och ibland får han verkligen frågor av sina söner.
Dock har de en uttalad regel mellan sig, vilken de införde redan innan de tog över.
– Är Oscar och jag ense om något så frågar vi inte, då gör vi på vårt sätt. Men tycker vi olika får pappa avgöra.
För Oscar och Carl var det givet är välja lantbruket, det har gått som en röd tråd genom deras liv. För all del också för deras syster Gabrielle som dock valde ett helt annat spår, hon är numera chef på en rekryteringsföretag i Göteborg.
Bröderna ansvarar istället för 680 hektar jordbruksmark på vilken de odlar potatis, spannmål, raps och gråärtor.
Det sistnämnda ska sedan det förvällts kunna användas till vegobiffar och ersätta kikärter som inte kan odlas i Norden. En gröda i tiden, alltså.
En tredjedel av odlingarna är ekologiska, resten brukas konventionellt.
Innan de verkligen tog över det företag de växt upp med provade de att arbeta tillsammans som anställda på en annan gård.
– Då lärde vi känna varandras egenheter, ler Oscar. Att lära känna varandra på det sättet var en nödvändig grund för att ta över här och det har flutit jättebra.
Även om pappa Stefan alltså ännu verkar i kulisserna och det bröderna som står för den dagliga driften av gård och företag.
För närvarande, under vintern, sker ingen odling. Då ska allt annat göras; maskiner ska tvättas och underhållas, kontorsarbete ska bli gjort och avstämningsmöten ska hållas.
– Man hjälper ju varandra företagen emellan, då ska det klaras ut. Och sedan ska kommande odlingssäsong planeras, säger Oscar.
– Det enda man med säkerhet vet är att dagen aldrig blir som man tror, det dyker alltid upp något oväntat. Det är det roliga med det här, flikar Carl in.
Nu prisas de alltså av Hushållningssällskapet ur Henric Wimans minnesfond som ”Årets unga lantbrukare 2022”. De fick beskedet för en tid sedan via telefon.
Lite överraskade blev de, för hur skulle de kunnat ana.
Icke desto mindre landade beskedet väl, det är alltid kul att uppmärksammas för något bra.
– Vi lägger ner mycket tid på att det ska bli så bra som möjligt. Det är roligt och hedrande, så klart, säger de.
Prisutdelningen sker i samband med sällskapets årsmöte på Wisby Hotell fredagen den 2 december.