"Drömmaskinen" ska ta form vid Hallfreda

Först gick försäljningen i stöpet, sedan dök chansen upp på nytt. Nu har Jonas Ununger och Carola Groth köpt Hallfreda hotell, där de vill förstärka känslan av ett italienskt palats på Gotland. "Det är ingen pengamaskin, utan en drömmaskin."

Jonas Ununger och Carola Groth träffades för fem år sedan. Första gången Hallfreda hotell lades ut till försäljning var de med i budgivningen, men vann inte. I andra omgången blev fastigheten deras.

Jonas Ununger och Carola Groth träffades för fem år sedan. Första gången Hallfreda hotell lades ut till försäljning var de med i budgivningen, men vann inte. I andra omgången blev fastigheten deras.

Foto: Dennis Pettersson

Follingbo2022-06-15 11:20

Vem skulle inte vilja äga en klassisk italiensk villa med trädgård, mitt på Gotland? Med den inställningen gick Jonas och Carola in i det hela. Men vi kommer dit.

Hallfreda i Follingbo drevs som hotell fram till sensommaren 2020. Pandemins uteblivna intäkter gjorde att dåvarande arrendatorer valde att stänga verksamheten efter den säsongen.

undefined
Hallfreda hotell är känt från tv och fick nyligen nya ägare i form av Jonas Ununger och Carola Groth.

Fastighetens ägare, Sveriges Lantbruksuniversitet, hade sedan 2009 hyrt ut huvudbyggnaden som hotell till en arrendator. Efter stängningen bestämde sig SLU, som odlar spannmål, ärtor och oljeväxter på den åkermark som omger gården, för att sälja hotellet inklusive tre ladugårdslängor och en äldre arbetarbostad.

Det var sommaren 2021. Det blev budgivning på hotellet och objektet togs bort från Hemnet. Affären var klar och kontraktet skrevs med en ny köpare. Men en tid efteråt, i vintras, dök så hotellet återigen upp på Hemnet.

– Fastigheten såldes, köpekontraktet var påskrivet, men köparen fullföljde aldrig köpet. Så nu är vi tillbaka på ruta ett, sade fastighetsmäklaren Nicklas Ivarsson i februari i år.

Eftersom köpet inte slutfördes valde SLU att lägga ut hotellet på nytt.

Då fick Jonas Ununger och Carola Groth, som även var med i budgivningen första gången, en ny chans.

undefined
Jonas Ununger och Carola Groth träffades för fem år sedan. Första gången Hallfreda hotell lades ut till försäljning var de med i budgivningen, men vann inte. I andra omgången blev fastigheten deras.

– Vi var med och bjöd första gången det låg ute. Det var vi och ett annat par – och en tredje budgivare som vann budgivningen, säger Jonas.

För 11 miljoner kronor blev hotellet deras.

En annan budgivare hade planen att göra om fastigheten till privatbostad. Men Jonas och Carola vill fortsätta driva det som hotell, på sitt sätt.

– Vi vill göra ett italiensk-inspirerat litet paradis. Det ska inte bara vara ett hotell utan en hel destination, en plats man vill vara på mer än bara för övernattning, säger Carola.

– Gotland ska möta Italien här, fyller Jonas i.

undefined
Jonas Ununger går från toppjobbet i IT-branschen till hotellägare. "Vi blir högt operativa i verksamheten", säger han om arbetet på hotellet.

Jonas Ununger, 53, hade jobbat över 20 år i IT-branschen innan han förra året sade upp sig från jobbet som Nordenchef på programvaruföretaget Adobe för att flytta till Gotland med målet att göra något nytt.

Carola Groth, 43, ursprungligen från Västerås, är inredare och drev i 18 år inredningsbutik i Skåne innan hon flyttade till Gotland för fyra år sedan.

Paret träffades för fem år sedan och har barn på varsitt håll.

Vid Hallfreda ska drömmarna odlas.

– Det här är ingen pengamaskin, utan en drömmaskin. Här ska man kunna bo, lyxigt. Trädgården är fantastisk. Jag ser framför mig att det kan komma artister hit och spela, med mysigt häng inför en lite mindre publik. Det ska gå att äta och dricka prosecco medan man lyssnar på en spelning, säger Carola.

– Det har varit vår dröm att ha ett litet hotell med max tio rum, säger Jonas.

Jonas och Carola kommer själva jobba med att möta besökarna på hotellet och räknar sommartid med att utöka personalstyrkan. 

undefined
Jonas Ununger och Carola Groth på en av balkongerna med utsikt över den stora trädgården vid Hallfreda.

Båda har ett stort inredningsintresse och Jonas har hunnit renovera flera hus genom livet.

Det var huvudbyggnaden vid Hallfreda som från början förförde dem i mäklarens annons. Ur gotländskt perspektiv är husets stil okonventionell och för tankarna till renässansens arkitektur med typiskt italienska balkonger och koppartak.

– Vad vi förstår av historien så var det i samband med inköpsresor till Italien för länge sedan som gårdens dåvarande ägare fick inspiration till hur huset skulle se ut, säger Carola, som vill lära sig mer om gårdens förflutna.

undefined
En målning från runt sekelskiftet 1900 visar hur Hallfreda gård då såg ut.

Fastigheten och trädgården har förvaltats av SLU de senaste åren och nyligen installerades ett nytt minireningsverk för avloppet.

Hotellet kommer i år att hålla öppet ungefär som tidigare, men inför nästa säsong planeras nyöppning enligt Jonas och Carolas italienska koncept.

Fäblessen för Italien kommer bland annat från Jonas uppväxt.

– Min plastpappa var italienare, och jag bodde tillsammans med honom från sju års ålder tills jag flyttade hemifrån. Så jag har levt med italiensk mat och traditioner och varit mycket i landet.

undefined
Jonas Ununger växte upp med Italien ständigt närvarande, en inspiration han tar med sig till Hallfreda

Ett kafé ska det bli vid Hallfreda, troligen också en restaurang och en pool i trädgården.

– Det ska finnas en tydligare medelhavskänsla med mer kalksten och växter, säger Jonas.

Paret vill även utveckla ladugårdslängorna med en butik, och kanske fler hotellrum.

I den gamla arbetarbostaden har Carola plockat fram de gamla trägolven under tre lager linoleummattor.

– Där kan vi själva bo nu till en början medan vi jobbar med hotellet, säger hon.

Hallfreda

Hallfreda gård ägdes av och gick i arv inom släkten von Corswant från år 1900 fram till år 2007 då den såldes till Sveriges lantbruksuniversitet.

Gården har räknats till en av Gotlands största med sina 300 hektar mark.

SLU styckade av hotellfastigheten från resten, det man kallar Hallfreda egendom, där SLU bedriver sina odlingar.

Gården har anor från 1300-talet. Hotellbyggnaden fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet.

Huset blev rikskänt sedan det syntes i tv-programmet "Superstars".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!