Jacob Dubbe (1769-1844) var på sin tid Gotlands rikaste och också en av Sveriges mest förmögna handelsmän. Från att ha kommit från enkla förhållanden blev han assessor och byggde senare i livet upp en enorm förmögenhet som bland annat grosshandlare, redare och kalkpatron, vilket satte avtryck i den gotländska historien.
– Det mest fascinerande är att han kom från i stort sett ingenting. Och lyckades ändå bygga upp ett sånt imperium på egen hand och bli omåttligt rik, säger Lars Kruthof, pedagog vid Gotlands museum, och fortsätter:
– På 1600- och 1700-talen var det främst genom arv man blev något stort. Dubbe växte upp fattigt, hans pappa dog när han var liten och han uppfostrades bara av sin mamma. Jag tror det måste ha gett någon form av revanschlusta, och kan ha legat till grund för framgången.
Alla gotlänningar tyckte dock inte om Dubbe under hans levnad.
– Det gick ju extremt bra för honom, och det uppstod rykten om att han sålt sin själ till djävulen, säger Lars Kruthof.
När Dubbe gifte sig med hustrun Anna Torsman tog paret över gården Ungbåtels i Follingbo som senare döptes om till Rosendal. För att markera rikedomen påbörjades bygget av vad som skulle bli Gotlands största herrgård med 31 rum.
Enligt empirtidens ideal anlades en park med terrasser, skulpturer och eget utsiktstorn. Denna anläggning placerades strax öster om Rosendal och från toppen hade man en milsvid utsikt över Follingbodalen.
Dubbe och hans hustru fick tre flickor, som alla dog i tidig ålder, åren 1804, 1808 och 1811. Ingen av döttrarna blev äldre än fem år, den yngsta dog samma dag hon föddes. Från början förvarades gravkistorna i Visby, men som en del av herrgårdsparken lät Dubbe uppföra ett gravmonument för att hedra döttrarna. De små kistorna flyttades från domkyrkan till gravkammaren i Follingbo, som byggdes i en klyfta mellan två upphöjningar av kalksten i parken. 1827 invigdes kammaren under högtidliga former av biskopen i Visby.
– Det låg i tiden att ha ett mausoleum, när gustavianska män skulle vara mjuka och gråta på ett annat sätt än män gör i dag. Det var "inne" med ett mausoleum där man kunde sitta och begråta förgängligheten, säger Lars Kruthof.
Gravkammaren smyckades vackert. En långsmal glasmålning till kammaren hämtades från Follingbo kyrka, och till interiören hör också en 700 år gammal barockkrona som Dubbe fick köpa från S:t Olofsholms kapell. Ett utsiktstorn i trä fanns i parken, men det brann ner 1958. I parken skapades också ett kanonbatteri med 14 kanoner som finns kvar än i dag.
– En orsak till att han skapade herrgården och parken tror jag kan handla om en revansch, lite som Elvis Presley om man ska skoja till det, med överdrivet många bilar och bostäder. "Jag har musklerna att göra det här, därför gör jag det", säger Lars Kruthof.
När hustrun Anna Torsman dog 1837 började Jacob Dubbe trivas allt sämre på Gotland, och flyttade 1839 till Stockholm. Anna Torsman ligger begravd på Follingbo kyrkogård medan Dubbe begravdes i en familjegrav vid Katarina kyrka i Stockholm.
Nu håller gravmonumentet och dess park på att växa igen och tas över av taggbuskar. I dag äger syskonen Kristina och Anders Fritz marken. På nästa uppslag berättar Kristina om hur planen ser ut för att rädda mausoleet undan naturens krafter.